Pogosta vprašanja

SPLOŠNA VPRAŠANJA

Kaj je endometrioza?

Endometrioza je benigna bolezen, pri kateri se tkivo, podobno sluznici maternice, pojavlja zunaj te. Tkivo se na hormonska nihanja odziva enako, zato se vsak mesec debeli, lušči in krvavi, ker pa nima kam odtekati, povzroča lokalna vnetja, zarastline in ciste. Težave lahko povzroča ciklično (vezano na ciklus), kronično ali pa je asimptomatska.

Kdo lahko zboli za endometriozo?

Dolgo je veljalo, da se endometrioza pojavlja predvsem pri ženskah po tridesetem letu starosti, ki niso rodile. Danes je znano, da lahko zanjo zbolijo ženske vseh starosti, tudi mladostnice in ženske v menopavzi, ne glede na starost, družbeni in geografski položaj, polt, vero. Raziskave kažejo, da endometrioza prizadene vsako deveto žensko. Poleg tega so endometriozo odkrili tudi pri moških, živalih in zarodkih.

Ali je endometrioza nalezljiva bolezen?

Ne, endometrioza ni nalezljiva bolezen.

Se lahko endometrioza spremeni v rakavo obolenje?

Endometrioza ni rakavo obolenje, prav tako se ne spremeni v rakavo obolenje. Lahko pa diagnoza poveča možnosti za razvoj nekaterih oblik raka na bližnjih organih, predvsem tistih, občutljivih za estrogen.

Ali lahko preprečimo nastanek endometrioze?

Za zdaj je vzrok za nastanek endometrioze še neznanka, ki jo lahko imenujemo tudi sestavljanka več teorij. Ker pravi vzrok še ni jasen, tudi njenega nastanka ne moremo preprečiti. Z določenimi pristopi lahko po odstranitvi žarišč endometrioze poskušamo njeno nadaljnjo rast omejiti, vendar za zdaj stoodstotno uspešnega mehanizma še ne poznamo.

Ali je pojav endometrioze povezan z odloženo (poznejšo) zanositvijo?

Ne, pojav endometrioze ni povezan z odloženo nosečnostjo in se lahko pojavi tudi pri mladih ženskah ob prvi menstruaciji. Ta ugotovitev temelji na starem mitu, ki je bil med drugim predavan tudi na medicinskih fakultetah in govori o tem, da naj bi belopolte karierne ženske, ki so odlašale z zanositvijo, zbolevale za endometriozo. Ženske pa so (zaradi spremembe hormonskih stanj) pogosto ob nosečnosti tudi izgubile večino simptomov. Tako je še danes ostalo prepričanje, da ženska potrebuje le nosečnost in bo zdrava. Čeprav vzroki za nastanek še niso zagotovo potrjeni, pozna zanositev zagotovo ni eden izmed njih.

Ali se lahko endometrioza pojavi v postmenopavzi?

Endometrioza se lahko diagnosticira in povzroča težave tudi v postmenopavzi. V glavnem gre za ženske, ki v reproduktivnem obdobju niso imele diagnostičnih postopkov in je endometrioza napredovala, ali pa je vzrok endometrioza, zlasti globoka infiltrativna endometrioza, ki pri operaciji ni bila v celoti odstranjena. Nekoliko pogostejša je pri ženskah, ki uporabljajo hormonsko nadomestno zdravljenje z dodanim estrogenom. Endometrioza v postmenopavzi naj bi bila ugotovljena pri 2‒5 % žensk z endometriozo. Zdravljenje je izključno kirurško, hormonsko ni učinkovito.

Na koga naj se obrnem, če sumim, da imam endometriozo?

Ob sumu na endometriozo je najprimernejša rešitev, da se čim prej obrnete na osebnega ginekologa/ginekologinjo. Smiselno je tudi voditi dnevnik bolečin, tako da na pregledu ne boste pozabili na kakšno informacijo. Na pregledu omenite možnost, da bi šlo glede na simptome lahko za endometriozo in bi želeli nadaljnjo obravnavo. Velikokrat se zgodi, da so bolečine spregledane in se ne jemljejo dovolj resno. Ginekologi se včasih ne zavedajo resnosti bolezni in le-to jemljejo kot nekaj minimalnega. S svojim nestrokovnim ukrepanjem lahko naredijo več škode kot koristi. V tem primeru zahtevajte drugo mnenje in/ali napotitev k ustreznemu specialistu (napotnica z VZS šifro: 2202 – Obravava endometrioze na terciarni ravni ali 2182P – Ginekološki pregled na sekundarni ravni, diagnoza endometrioza). Več o tem kam se obrniti po pomoč si lahko preberete tukaj.

V Sloveniji potrebujemo več osebnih ginekologov/ginekologinj, ki poznajo endometriozo v pravem pomenu besede in jo obravnavajo strokovno.

Kako poteka laparoskopija?

Vse informacije o laparoskopiji in odgovore na morebitna vprašanja lahko najdete pod rubriko Laparoskopija. Zato vas vabimo, da si vse skupaj preberete na tej povezavi.

Kam na nadaljnje diagnostične preiskave?

V Sloveniji se lahko z napotnico osebnega ginekologa/ginekologinje (napotnica z VZS šifro: 2202 – Obravava endometrioze na terciarni ravni ali 2182P – Ginekološki pregled na sekundarni ravni, diagnoza endometrioza) naročite v:

  • Dnevnem centru za endometriozo (Stara porodnišnica, Ginekološka klinika, UKC Ljubljana)
  • Ambulanti za endometriozo (Klinika za ginekologijo in perinatologijo, UKC Maribor)

Nekatere ženske se odločajo za samoplačniške preglede in posege v tujini, za katere ne potrebujete napotnice osebnega ginekologa/ginekologinje.

Več o tem kam se obrniti po pomoč si lahko preberete tukaj.

SOOČANJE Z BOLEČINAMI

Kako naj se spopadem s hudimi bolečinami?

Žal je za bolečino pri endometriozi skritih več mehanizmov, zato nimamo univerzalnega napotka, kako si pomagati. Najučinkovitejši način je laparoskopija, s katero se odstranijo »vrelci« bolečine, pa vendar lahko ta vztraja tudi po posegu. Prav tako ne moremo opravljati operacij vsako leto ali dve. Obstajajo različni načini, kako se spopasti z bolečinami, od protibolečinskih tablet, prek dietne prehrane do alternativne medicine. Vsaka posameznica mora najti svoj način in po navadi na poti do rešitve poskusiti več različnih možnosti, dokler ne najde nečesa, kar ustreza njenim potrebam.

Kako dolgo po laparaskopiji bom čutila bolečine?

Odvisno od posameznice in od obsežnosti operacije. Nekatere se bolje počutijo že po dnevu ali dveh, druge potrebujejo tudi do dva tedna. Če so vam endometriozo odstranjevali z več različnih organov, boste potrebovali več časa, da si opomorete. Če imate hude bolečine ali druge simptome, pojdite k svojemu ginekologu/ginekologinji ali v bolnišnico na posvet.

PLODNOST IN SPOLNI ODNOSI

Ali lahko zanosim, če imam endometriozo?

Zanositev je kljub endometriozi možna, vendar pa se lahko ženske spoprijemajo tudi s težavami z zanositvijo. Od 30 do 50 % žensk, ki imajo težave s zanositvijo, ima endometriozo. Težave so lahko posledica nemogočih pogojev za nosečnost zaradi zarastlin, ki onemogočajo ovulacije, potovanje jajčeca … Lahko pa so tudi posledica vnetnih in drugih dejavnikov, ki vplivajo na vgnezditev in uspešno zanositev. Ob tem je treba upoštevati, da veliko žensk z endometriozo, ki se soočajo s tovrstnimi težavami, ob ustreznih postopkih zanosi naravno ali s pomočjo oploditve z biomedicinsko pomočjo.

Ali zanositev ozdravi endometriozo?

Ne, endometrioza je kronična bolezen in trenutno še ne poznamo idealnega zdravljenja. Hormoni, ki se sproščajo med nosečnostjo, začasno olajšajo simptome. Veliko žensk pa poroča, da so se po porodu simptomi endometrioze vrnili. Načrtovanje družine je odvisno od več dejavnikov, zato prehitevanje samo zaradi endometrioze ni nujno najboljši razlog. Samo vi in vaš partner veste, kdaj ste pripravljeni.

Spolni odnosi so boleči – ali spolni odnos lahko poslabša stanje endometrioze?

Boleč spolni odnos je eden izmed simptomov endometrioze. S spolnim odnosom dejanskega stanja v trebuhu ne moremo spremeniti, lahko pa vplivamo na naše doživljanje bolezni. Spolni odnos namreč lahko izzove hudo bolečino, ki traja tudi 48 ur po njem.

Ne morem zanositi, kaj naj naredim?

Za uspešnejšo zanositev se v večini primerov priporočata operacija in temeljita odstranitev endometrioze. V nekaterih skrajnih primerih, ko to ni mogoče, se uporabljata tudi hormonsko zdravljenje in pomoč s postopki IVF. Vse je odvisno od vaših želja, starosti in stanja endometrioze, zato se o tem pogovorite s svojim ginekologom/ginekologinjo. Skupaj se bosta odločila o naslednjem koraku.

V kolikor bi si želeli pogovora ali psihološkega svetovanja, vam je na vsa vprašanja na voljo naša strokovna sodelavka dr. Alja Stvarnik, specialistka zakonske in družinske terapije, ki je maja 2017 obranila doktorsko disertacijo iz področja psihološke pomoči neplodnim parom v procesu relacijske zakonske in družinske terapije. Za vzpostavljanje kontakta nam pišite na .

PODPORA

Kje lahko najdem informacije o podporni skupini za endometriozo?

Leta 2022 je pod vodstvom Mateje Lajh, specializantke skupinske analize, pričela delovati podporna skupina za osebe z endometriozo in drugimi ginekološkimi obolenji. Za vzpostavljanje kontakta nam pišite na .

Na socialnem omrežju Facebook obstaja tudi slovenska podporna skupina za endometriozo: Endometrioza Slovenia.

Tudi naše društvo je namenjeno podpori in ob kakršnemkoli vprašanju se lahko obrnete na nas. Pišite nam na . Poleg tega večkrat letno po večjih slovenskih krajih za naše članice organiziramo druženja, srečanja in druge dogodke. Vabljene, da se nam pridružite. Za informacije o teh nas spremljite na naših socialnih omrežjih ali pa se naročite na naše e-novice.

Prijatelji/prijeteljice, družina, partner/partnerica težko razumejo, kako se počutim oziroma zakaj se težje vključim v aktivnosti z njimi. Kako jim lahko pomagam razumeti svoje stanje?

Ljudje težko razumejo nekaj, česar sami niso doživeli. Če čutite, da se počutijo nelagodno, ko začnete razlagati o svoji bolezni, jih lahko usmerite na našo spletno stran, kjer bodo našli vse potrebne informacije. S poznavanjem stanja vas bodo tudi lažje razumeli. Mogoče se počutijo zapostavljene, mogoče krive, mogoče ne vedo, kako se vesti do vas. Lahko so zaskrbljeni, ker bi vam radi pomagali, pa ne morejo. Pomemben je pogovor. Bodite odprti in iskreni o tem, kako se počutite, kaj se dogaja z vami in kako bolezen vpliva na vas in vaše počutje. Le iskren pogovor in informacije bodo vašim najbližjim pomagali, da vas bodo razumeli.

V kolikor bi si želeli pogovora ali psihološkega svetovanja, sta vam na vsa vprašanja na voljo Mateja Lajh, specializantka skupinske analize, in dr. Alja Stvarnik, specialistka zakonske in družinske terapije. Za vzpostavljanje kontakta nam pišite na .

Kako lahko postanem članica Društva Endozavest?

Društvo je v prvi vrsti namenjeno medsebojni pomoči in povezovanju žensk z endometriozo, si pa želimo, da se nam pridružijo tudi svojci, prijatelji, sorodniki, znanci …, saj nas bodo ti tako lahko lažje razumeli, če bodo o endometriozi vedeli še več. Hkrati vabimo, da se nam pridružijo tudi strokovnjakinje in strokovnjaki s tega področja, saj si želimo tudi njihove podpore in sodelovanja.

Društvu se lahko pridružite tako, da izpolnete članski obrazec, ki je dostopen tukaj. Pogoj za včlanitev je poravnava obveznosti (članarine) za tekoče leto. Več informacij o članstvu si lahko preberete pod zavihkom Pridruži se.

ZDRAVLJENJE

Ali se moram zaradi endometrioze zdraviti?

Endometrioza je kronična bolezen in sama od sebe ne bo izginila. Znano je, da se širi in sčasoma lahko povzroči trajne okvare organov, če se ne zdravi oziroma odstrani. Ženska naj se pouči o vseh možnostih in pogovori z ginekologom/ginekologinjo, ali potrebuje zdravljenje in kakšno ji najbolj ustreza. Naše zdravstvo poleg operacije podpira zgolj zdravljenje s hormonskimi ali protibolečinskimi zdravili, zato je odločitev o alternativnih metodah izključno na posameznici. Pomembno je, da pozna vse oblike zdravljenja ter njihove prednosti in slabosti. Odločitev za zdravljenje je navadno odvisna od stopnje razširjenosti endometrioze, bolečin, neplodnosti in drugih simptomov.

Katera oblika zdravljenja je prava zame?

V prvi vrsti je vse odvisno od tega, s kakšnimi težavami se spopadate. Prava je tista, ki posameznici najbolj ustreza in lajša simptome. Ženske se med seboj razlikujemo, zato različne oblike zdravljenja različno vplivajo na nas. Verjetno boste morali preizkusiti več načinov, preden boste našli tistega, ki vam najbolj ustreza.

Ne želim operacije in ne želim zdravil. Kaj še lahko naredim?

Obstajajo alternativne metode lajšanja simptomov na področju različnih ved, v katere se v tem primeru splača poglobiti. Pomagate si lahko z delovanjem na točno določen mehanizem endometrioze (vnetja, neplodnost …) ali pa celostno v obliki homeopatije, akupunkture, masaž … Pri iskanju alternativne pomoči bodite pozorni na to, da je oseba, ki nudi pomoč, usposobljena in strokovnjak/strokovnjakinja na svojem področju!

Ali histerektomija (odstranitev maternice) ozdravi endometriozo?

Pri odločanju za ta poseg je najprej treba vedeti, da kljub odstranitvi vseh prizadetih organov endometrioza ni stoodstotno izključena. Lahko se med posegom skrije v obliki globoke endometrioze in je spregledana. Tudi brez spolnih organov se lahko širi in povzroča težave na drugih okoliških organih, saj tkivo endometrioze samo proizvaja svoj estrogen. Poseg ni primeren za mlade ženske, saj trajno izgubijo možnost zanositve, z endometriozo pa se kljub posegu lahko spoprijemajo tudi v starejših letih. Zato je histerektomija z dodatnim odstranjevanjem jajčnikov (za boljšo uspešnost) primerna le za ženske po rodnem obdobju, ki se morda spopadajo z več težavami na tem področju in je zato ta odločitev razumljiva.

Ali kontracepcijske tablete zdravijo endometriozo?

Po operaciji se pogosto kot terapija ob endometriozi priporoča neprekinjeno jemanje kontracepcijskih tablet (KT). S tem namreč zatremo menstruacijo in tako naj bi zmanjšali možnosti širjenja in ponovitve endometrioze. Prav tako hormoni v KT veliko ženskam odpravijo bolečine in posledično se izkažejo za učinkovite. Slaba stran je, da prav temu lahko pripišemo dolge dobe od začetka simptomov do diagnoze, saj ginekologi ženskam pogosto predpišejo normalno jemanje KT ter s tem odpravijo bolečine in zamaskirajo težave, endometrioza pa se v notranjosti vztrajno širi in povzroča škodo. Kontracepcijske tablete so lahko dostopne in po navadi ne povzročajo večjih stranskih učinkov, zato so pogosto prva izbira. Ženska mora sama presoditi, ali ji hormonsko zdravljenje ustreza, in če ji, se o tem posvetovati s svojim ginekologom/ginekologinjo.

Kaj je Visanne?

Visanne (dienogest) je hormonsko zdravilo in celo prvo na trgu, ustvarjeno izrecno za zdravljenje endometrioze. Uporaba tega zdravila je marsikateri ženski pomagala do normalnega delovanja v vsakdanjem življenju in odpravila bolečine. Za zdaj podatkov o zdravljenju z zdravilom Visanne, daljšem od 15 mesecev, ni. Ob endometriozi se pogosto uporablja in je zagotovo ena izmed možnosti terapije pri težavah. Je pa podobno kot pri drugih hormonskih terapijah treba upoštevati odzive telesa na hormonsko zdravljenje. Znano je namreč, da ženskam, ki imajo težave pri jemanju kontracepcijskih tablet, lahko Visanne prav tako povzroča večje težave. V tem primeru se je smiselno pozanimati in posegati po nehormonskih oblikah zdravljenja.

Ali je normalno, da ob jemanju zdravila Visanne krvavim?

Ženske pogosto poročajo o nerednih, dolgih krvavitvah na začetku jemanja zdravila Visanne, kot stranski učinek navajanja telesa na vnos hormonov. Pogosto krvavitve izzvenijo in nato pride obdobje brez menstruacije. Če se krvavitve ne ustavijo po mesecu, mesecu in pol, je priporočljivo o tem obvestiti ginekologa/ginekologinjo in se posvetovati o nadaljnjih postopkih. Če se poleg krvavitev pojavljajo še druge neprijetne spremembe in morda bolečine, je primerno o smiselnosti nadaljnjega zdravljenja premisliti z izbranim ginekologom/ginekologinjo.

 

Sumim, da imam endometriozo, ne želim operacije. Kaj lahko naredim?

Številne bolnice z bolečino v mali medenici in s sumom na endometriozo uporabljajo analgetike in hormonska zdravila brez potrditve diagnoze z laparoskopijo. Razlog je delno invazivnost laparoskopske operacije, delno pa uporaba hormonskih zdravil tudi z namenom kontracepcije. Empirično zdravljenje uvajajo predvsem pri mladostnicah z bolečino v mali medenici in bolečinami med menstruacijo. V primeru nezadostnega odziva na hormonsko zdravljenje je potrebna laparoskopija. Preko odziva na hormonsko zdravljenje ni možno sklepati na prisotnost oziroma izraženost endometrioze.