1. Osebna ginekologinja oz. ginekolog

image from rawpixel id 3372615 jpeg 300x200 - Kam po pomoč

V času iskanja pomoči potrebujemo le eno ginekologinjo (ali ginekologa), ki nas sliši, potrdi našo bolečino in nas napoti v dodatno obravnavo.

Ob sumu na endometriozo je najprimernejša rešitev, da se čim prej obrnete na osebno ginekologinjo/ginekologa. Na pregledu omenite možnost, da bi šlo glede na simptome lahko za endometriozo in bi želeli nadaljnjo obravnavo. Vaša osebna ginekologinja/ginekolog vas lahko ustrezno napoti naprej ali pa tudi spremlja, če je na področju endometrioze poučena/poučen. Zato je dobro, da o endometriozi postavite nekaj vprašanj (informacije lahko dobite na naši spletni strani), in če se izkaže, da je seznanjena/seznanjen z boleznijo in postopki, vas lahko spremlja tudi ona/on. Je pa pomembno zavedanje, da ogromno ginekologov endometriozo jemlje kot nekaj minimalnega, se ne zavedajo njene resnosti in s svojim nestrokovnim ukrepanjem lahko naredijo več škode kot koristi. Po navadi se to izkaže tako, da takoj predlagajo »zdravljenje« s hormonskimi zdravili brez prave diagnoze, ovržejo možnost endometrioze, ker se na UZ nič ne vidi, vaših simptomov ne jemljejo resno in boleče spolne odnose pripisujejo nesproščenosti,… V tem primeru zahtevajte drugo mnenje ali napotitev k specialistom.

2. Specialistka oz. specialist za endometriozo

Slovenija

Ljubljana

Z napotnico osebnega ginekologa/ginekologinje se lahko na nadaljnje diagnostične preiskave naročite v Dnevnem centru za endometriozo, ki od leta 2013 deluje v sklopu Ginekološke klinike Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana. Nahaja se v stavbi stare porodnišnice (Šlajmerjeva 3, 1000 Ljubljana).

Naročanje v Dnevnem centru za endometriozo poteka na tri načine in sicer*:

 • osebno: v Ambulanti za naročanje, ki se nahaja v stavbi stare porodnišnice (vsak delovni dan med 10.00 in 14.00 uro);
 • po telefonu: 01 231 82 45 (vsak delovni dan med 10.00 in 14.00 uro);
 • po elektronski pošti: narocanje.reprodukcija(at)kclj.si.

Maribor

Na Kliniki za ginekologijo in perinatologijo Univeritetnega kliničnega centra Maribor deluje Ambulanta za endometriozo. V njej delujejo:

 • prof. dr. Igor But, dr. med., v. svet., spec. gin. in por.,
 • doc. dr. Jure Knez, dr. med., spec. gin. in por.,
 • asist. Rok Šumak, dr. med., spec. gin. in por..

Vsak specialist ima ambulanto enkrat mesečno v dopoldanskem času*.

Na preglede se je potrebno naročiti. To lahko storite*:

 • osebno: vsak delovni dan v času naročanja med 08.00 in 15.00 uro;
 • po elektronski pošti: narocanje.kgp(at)ukc-mb.si;
 • po telefonu: 02 321 21 29 ali 02 321 21 27 (vsak delovni dan med 08.00 in 12.00 uro) (ker so linije precej zasedene, priporočajo naročanje preko e-pošte – glej zgoraj);
 • z e-napotnico preko povezave: https://narocanje.ezdrav.si/;
 • po pošti: na naslov (datum in uro pregleda vam sporočijo pisno):

UKC Maribor
Klinika za ginekologijo in perinatologijo
Center za naročanje
Ljubljanska ulica 5
2000 Maribor

Opomba: Ker gre za specialistični ambulanti, je potrebna napotnica z VZS šifro: 2202 – Obravava endometrioze na terciarni ravni ali 2182P – Ginekološki pregled na sekundarni ravni, diagnoza endometrioza. Napotnico vam izda osebna ginekologinja oz. osebni ginekolog.

Tujina

V Sloveniji potrebujemo več ginekologov, ki poznajo endometriozo v pravem pomenu besede in jo obravnavajo strokovno. Zaradi različnih razlogov se nekatere ženske odločajo za samoplačniške preglede in posege v tujini, za katere ne potrebujete napotnice osebnega ginekologa/ginekologinje. Seznam tujih klinik, ki opravljajo samoplačniške preglede in posege v tujini, je dostopen tukaj (Vir: theyellowhub.org).

3. Svetovalnica

Svetovalnica je poseben, brezplačni kotiček na naši spletni strani, kjer vam je za odgovore na vprašanja v zvezi z endometriozo na voljo naša strokovna sodelavka in častna članica doc. dr. Martina Ribič Pucelj, dr. med., specialistka ginekologije in porodništva. Svoje vprašanje lahko v našo Svetovalnico zastavite tukaj.

4. Endo-sestre

pexels andrea piacquadio 3289167 300x200 - Kam po pomoč

Danes običajno prve informacije na osnovi težav in bolezenskih znakov poiščemo na internetu, nato se posvetujemo s svojo zdravnico/zdravnikom in/ali ginekologinjo/ginekologom, kako pa resnično poteka diagnosticiranje, zdravljenje z vsemi velikimi in malimi zapleti in navsezadnje življenje z endometriozo, pa najlažje izvemo od oseb, ki se tudi same soočajo s to boleznijo. Kljub poznavanju vseh statističnih verjetnosti uspešnega zdravljenja so najprepričljivejši dokaz izkušnje drugih bolnic.

Društvo Endozavest smo ustanovile ženske, ki iz prve roke vemo, kako je živeti z endometriozo, in ker se zavedamo kako pomembna in nujna je podpora bolnice-bolnici. Društvo je nastalo z namenom, da lahko o svoji izkušnji spregovorimo, s tem ozaveščamo javnost ter si medsebojno pomagamo. Ob kakršnemkoli vprašanju se lahko obrnete na nas. Pišite nam na . Vabljene tudi na naša druženja, srečanja in druge dogodke, ki jih za članice društva organiziramo po večjih slovenskih krajih večkrat letno. Za informacije o teh nas spremljite na naših socialnih omrežjih ali pa se naročite na naše e-novice.

Tudi družbena omrežja, kot je na primer Facebook, postajajo vse bolj pomemben socialni vir opore. Na Facebooku deluje tudi slovenska podporna skupina za endometriozo Endometrioza Slovenia ustanovljena s strani žensk z endometriozo.

Priporočamo tudi tuje skupine/strani, ki delujejo na Facebooku:

 • Nancy’s Nook Endometriosis Education (v angleščini);
 • Endometriosis Research Center (v angleščini);
 • National Endometriosis Survivors Support (v angleščini);
 • The Womb Tang Clan (v angleščini);
 • EndoMetropolis (v angleščini);
 • Endometriosis Support Group (v angleščini);
 • Endo Warriors (v angleščini);
 • Endometriosis España. Grupo de ayuda. (v španščini).

 

*Točnost podatkov in vsebin na spletni strani se trudimo redno posodobljati, vendar si pridružujemo pravico do morebitnih napak.