NA STROKOVNJAKINJE/STROKOVNJAKE

1. Osebna ginekologinja/ginekolog

image from rawpixel id 3372615 jpeg 300x200 - Na koga se obrniti?Ob sumu na endometriozo je najprimernejša rešitev, da se čim prej obrnete na osebno ginekologinjo/ginekologa. Na pregledu omenite možnost, da bi šlo glede na simptome lahko za endometriozo in bi želeli nadaljnjo obravnavo. Vaša osebna ginekologinja/ginekolog vas lahko ustrezno napoti naprej ali pa tudi spremlja, če je na področju endometrioze poučena/poučen. Zato je dobro, da o endometriozi postavite nekaj vprašanj (informacije lahko dobite na naši spletni strani), in če se izkaže, da je seznanjena/seznanjen z boleznijo in postopki, vas lahko spremlja tudi ona/on. Je pa pomembno zavedanje, da ogromno ginekologov endometriozo jemlje kot nekaj minimalnega, se ne zavedajo njene resnosti in s svojim nestrokovnim ukrepanjem lahko naredijo več škode kot koristi. Po navadi se to izkaže tako, da takoj predlagajo »zdravljenje« s hormonskimi zdravili brez prave diagnoze (to postavijo prek UZ, in ne skozi operacijo), ovržejo možnost endometrioze, ker se na UZ nič ne vidi, vaših simptomov ne jemljejo resno in boleče spolne odnose pripisujejo nesproščenosti,… V tem primeru zahtevajte drugo mnenje ali napotitev k specialistom.

 

2. Specialiska/specialist

Slovenija

Z napotnico osebnega ginekologa/ginekologinje se lahko na nadaljnje diagnostične preiskave naročite v Dnevnem centru za endometriozo, ki je edini center v Sloveniji namenjen izključno obravnavi in zdravljenju endometrioze. DCE deluje od leta 2013 v sklopu ljubljanskega kliničnega centra na ginekološki kliniki. Nahaja se v pritličju stavbe stare porodnišnici (Šlajmerjeva 3, 1000 Ljubljana).

Naročanje v Dnevnem centru za endometriozo poteka na tri načine in sicer*:

 • Osebno: V pritličju Stare porodnišnice pri medicinski sestri v Ambulanti za naročanje vsak delovni dan od 10.00 do 14.00 ure;
 • Po telefonu: Naročite se lahko vsak delovni dan od 10.00 do 14.00 ure na tel. številki 01 231 82 45;
 • Po e-pošti: Na e-naslov: narocanje.reprodukcija(at)kclj.si.

Tujina

V Sloveniji potrebujemo več ginekologov, ki poznajo endometriozo v pravem pomenu besede in jo obravnavajo strokovno. Zaradi različnih razlogov se nekatere ženske odločajo za samoplačniške preglede in posege v tujini, za katere ne potrebujete napotnice osebnega ginekologa/ginekologinje. Za operativno zdravljenje endometrioze v tujini je med Slovenkami trenutno najbolj popularen in cenovno dostopnejši Bucharest Endometriosis Centre, ki ga vodi dr. Gabriel Mitroi (v kolikor se odločite za posvet in/ali poseg v omenjenem centru, lahko podrobnejše informacije najdete tukaj).

 

3. Svetovalnica

Svetovalnica je poseben, brezplačni kotiček na naši spletni strani, kjer vam je za odgovore na vprašanja v zvezi z endometriozo na voljo naša strokovna sodelavka in častna članica doc. dr. Martina Ribič Pucelj, dr. med., specialistka ginekologije in porodništva. Svoje vprašanje lahko v našo Svetovalnico zastavite tukaj.

 

NA ENDOSESTRE

pexels andrea piacquadio 3289167 300x200 - Na koga se obrniti?

Danes običajno prve informacije na osnovi težav in bolezenskih znakov poiščemo na internetu, nato se posvetujemo s svojo zdravnico/zdravnikom in/ali ginekologinjo/ginekologom, kako pa resnično poteka diagnosticiranje, zdravljenje z vsemi velikimi in malimi zapleti in navsezadnje življenje z endometriozo, pa najlažje izvemo od oseb, ki se tudi same soočajo s to boleznijo. Kljub poznavanju vseh statističnih verjetnosti uspešnega zdravljenja so najprepričljivejši dokaz izkušnje drugih bolnic.

Društvo Endozavest smo ustanovile ženske, ki iz prve roke vemo, kako je živeti z endometriozo, in ker se zavedamo kako pomembna in nujna je podpora bolnice-bolnici. Društvo je nastalo z namenom, da lahko o svoji izkušnji spregovorimo, s tem ozaveščamo javnost ter si medsebojno pomagamo. Ob kakršnemkoli vprašanju se lahko obrnete na nas.

Tudi družbena omrežja, kot je na primer Facebook, postajajo vse bolj pomemben socialni vir opore. Na Facebooku delujejo tri slovenske podporne skupine za endometriozo* ustanovljene s strani žensk z endometriozo:

 • Endometrioza Slovenia;
 • Rumena knjižnica;
 • Endometrioza-soba razumevanja.

Priporočamo tudi tuje skupine/strani, ki delujejo na Facebooku:

 • Nancy’s Nook Endometriosis Education (v angleščini);
 • Endometriosis Research Center (v angleščini);
 • National Endometriosis Survivors Support (v angleščini);
 • The Womb Tang Clan (v angleščini);
 • EndoMetropolis (v angleščini);
 • Endometriosis Support Group (v angleščini);
 • Endo Warriors (v angleščini);
 • Endometriosis España. Grupo de ayuda. (v španščini).

 

*Točnost podatkov in vsebin na spletni strani se trudimo redno posodobljati, vendar si pridružujemo pravico do morebitnih napak.