becca tapert F0ZiHWliGGM unsplash 300x200 - Endo in spolnost

Endometrioza vpliva tudi na spolnost. Bolečina med in/ali po spolnem odnosu je eden izmed pogostih simptomov endometrioze.

Spolno zdravje za posamezno osebo pomeni, da je spolno življenje osnovano na samospoštovanju, pozitivnih vidikih seksualnosti in vzajemnem spoštovanju v medosebnih odnosih. Pomeni tudi zmožnost, da vsakdo izraza lastno seksualnost, se je veseli, v njej uživa brez sramu, krivde in strahu pred tveganji za spolno prenosljive okužbe, neželeno nosečnost, diskriminacijo, itd. Spolno zdravje krepi splošno dobro počutje, celostno zdravje in kvaliteto življenja, zato je izredno pomembno skrbeti za dobro, ustrezno in temeljito osveščenost ter pozitiven pogled na spolnost.

Endometrioza v naša življenja prinaša veliko izzivov, ki lahko pomenijo tudi življenjske spremembe in pomembno vplivajo na kakovost naših življenj – meddrugim tudi na spolnost. Spolnost je nujno potrebno obravnavati večdimenzionalno, ker nanjo vplivajo raznoteri dejavniki – tako biološki, psihološki, odnosni, prav tako pa so pomembna tudi stališča in prepričanja. Spolnost ni izolirana, ampak se razumeva kot integriran del življenja. Pri tem se spoštuje njena raznolikost tako v izraznostih kot tudi praksah ter različna pričakovanja in vrednote, zato je težko oblikovati splošno definicijo kakovostne spolnosti, ki bi veljala za vse enako.

BOLEČI SPOLNI ODNOSI

Bolečine med spolnimi odnosi so veliko pogostejše pri ženskah, pojavijo pa se lahko tudi pri moških.

Po klasifikacijskem sistemu Svetovnega združenja za spolno medicino je opredeljena kot:

 • Disparevnija – trajajoča ali ponavljajoča se bolečina pri poskusu vstopa ali pri popolnem vstopu v vagino in/ali vaginalni penetraciji penisa. Nastane lahko kot posledica bolezenskih sprememb (denimo endometrioza) ali pa je psihosocialnega izvora;
 • Vaginizem – trajajoča ali ponavljajoča se težava ženske pri vaginalni penetraciji penisa, prsta ali kakšnega predmeta, čeprav si ženska to želi.

Najznačilnejši simptom endometrioze je bolečina, ki se lahko izrazito okrepi med menstruacijo (dismenoreja) in/ali spolnimi odnosi (disparevnija). Pri endometriozi lahko bolečina med spolnimi odnosi traja tudi do 48 ur po njih.  Ta je lahko posledica raztezanja in pritiskanja na dele, na katerih se pojavlja endometrioza ‒ predvsem za vagino in maternico.

Značilna je višja stopnja katastrofičnega doživljanja bolečine, zato je prioriteta marsikatere ženske z endometriozo, ki doživlja boleče spolne odnose, kontrola bolečine ter s tem izogibanje spolnosti zaradi predvidevanja ponovne bolečine med in/ali po tej. To vodi k povečani pozornosti in negativnemu vrednotenju spolne izkušnje ter povečanemu izogibanju in umikanju spolnim odnosom. Posledica tega so občutki krivde in sramu, strah pred spolnimi odnosi, zmanjšana samopodoba in negativni vplivi na razmerje.

Včasih je lahko vzrok za boleč spolni odnos tudi nožnična izsušenost, ki nastane kot rezultat hormonskega zdravljenja ali histerektomije, pri kateri so bili odstranjeni jajčniki.

KAJ LAHKO NAREDIM?

1. Pogovor s partnerjem/partnerico
Priporočljiv je pogovor s partnerjem/partnerico o morebitnem strahu pred spolnostjo, krivdi in/ali sramu zaradi boleče spolnosti, skrbi zaradi morebitne zavrnitve in drugih občutjih. Dobra komunikacija s partnerjem/partnerico lahko reši veliko težav:

 • sinitta leunen D Dh6yUy8 M unsplash 300x200 - Endo in spolnost

  Dobra komunikacija s partnerjem oz. partnerico lahko reši veliko težav.

  Partnerju/partnerici zaupajte, kaj čutite. Kadar govorite o svojih čustvih in občutjih, govorite o sebi, torej v prvi osebi. Suvereno stojte za svojimi besedami in čustvi, čeprav bi vas mogoče partner/partnerica želel/-a prepričati, da ne čutite tako ali da je bolje, da ne razmišljate o tem. Ve ste tiste, ki veste, kako čutite, in vsako čustvo, ki ga občutite, je vaše in imate pravico do njega.

 • Pomembno je prisluhniti. Čeprav vas mogoče partner/partnerica ne bo povsem razumel/-a, je pomembno, da vam prisluhne in ne zanika vaših čustev in občutij.
 • Jasno izrazite čustva, občutja, potrebe, želje in pričakovanja. Kar želite povedati, povejte tako, kot zaznavate, čutite in o tem razmišljate. Zagotovite si, da vas bo partner/partnerica razumel/-a.
 • Skupaj oblikujta predloge za naprej. Pomembno je, da skupaj oblikujeta predloge za naprej in da se z njimi oba strinjata, saj si bosta na ta način lahko enako prizadevala za izpolnitev postavljenih ciljev.
 • Med spolnim odnosom komunicirajte. O svojih občutjih in željah poskušajta s partnerjem/partnerico spregovoriti tudi med spolnim odnosom. Če med spolnim odnosom občutite bolečino, je nujno, da o tem takoj spregovorite s partnerjem/partnerico. Ne bojte se, da bi partner/partnerica to lahko razumel/-a kot zavrnitev.

2. Poskusite različne spolne pozicije
Globoka penetracija je lahko eden izmed razlogov za močno bolečino med vašim spolnim odnosom. Da se izognete bolečini, priporočamo različne spolne položaje, ki lahko zmanjšajo bolečino. Poskusite najti položaj, v katerem se počutite udobno in sproščeno, do takrat pa eksperimentirajte.

3. Ni vsa lepota seksa samo v spolnem aktu – poskusite alternative.
Poskusite najti tudi druge načine intimnost, ki jih lahko delite s svojim partnerjem/partnerico ‒ navsezadnje spolni odnos ni edini način, s katerim ste lahko intimni! Ležanje v postelji, poljubljanje, objemanje, držanje za roke, božanje, obojestranska masturbacija so lahko prav tako prijetni kot sam spolni odnos.

Intimnost nikakor ne zajema le spolnosti. Čeprav je spolni odnos lahko odlična oblika intimnosti, zagotovo ni edini način, da ste z nekom intimni.

Za vse pare je najpomembnejše, da med njimi obstaja ljubezen, torej pristen erotično-ljubezenski odnos: biti in ostati skupaj, se vzajemno spoštovati, ne pa obsesivno posedovati ali samo izvajati spolno »telovadbo«. Pomembno je, da si lahko brez večjih čustvenih stisk upata in zmoreta pokazati tudi svojo občutljivost in ranljivost ter da se v polnosti sprejemata in imata rada. Lahko sta pripravljena na raziskovanje svojih spolnih potencialov, si upata biti igriva, se zmoreta sprostiti in prepustiti ter ohranjati živost medosebnega odnosa. Vse našteto vsakega izmed njiju napolnjuje z veseljem, verjetno pa tudi s srečo. Pomembno odliko dolgega partnerstva, ne glede na spolno usmerjenost, predstavljajo tudi vzpostavljeno stabilno tovarištvo in skupni konjički.

4. Po nasvet k strokovnjakinji/strokovnjaku
Če bi o svojih težavah radi spregovorili s strokovnjakinjo/strokovnjakom, vam priporočamo posvet pri izbranem osebnem ginekologu/ginekologinjo, da se z njim/njo pogovorite o svojih možnostih, med katerimi je tudi operacija. Raziskava Love is a pain? Quality of sex life after surgical resection of endometriosis (Fritzer, Hudelist, 2016) je pokazala, da se je spolno življenje žensk z endometriozo po operaciji izboljšalo, posledično pa tudi kakovost življenja in duševno zdravje.

Po pogovor se lahko obrnete tudi k psihoterapevtki/psihoterapevtu, psihiatrinji/psihiatru, zakonski in družinski/partnerski terapevtki/terapevku in seksologinji/seksologu:

 • Ambulanta za spolno zdravje je ambulanta, ki ponuja klinično obravnavo in zdravljenje s poudarkom na spolnosti in z njo povezanimi težavami in skrbmi ali motnjami. Ambulanta se ukvarja s svetovanjem in zdravljenjem že več kot 30 let. Svojo profesionalno pomoč nudi vsem ljudem – ne glede na njihovo spolno izraznost, spolno identiteto, spolno usmerjenost, spolne zmožnosti, življenjske okoliščine ter etnično, kulturološko, versko ali rasno pripadnost. Prav tako je zagotovljena zaupnost podatkov in visoki etični standardi v zvezi s spoštovanjem spolnih pravic. V ambulanti za spolno zdravje poteka obravnava na osnovi medicinske in psihoterapevtske kompetentnosti z namenom promocije spolne zdravja. Ambulanta je namenjena tako ženskam, moškim ter trans-osebam, prav tako enakovredno obravnava hetero-, homo-, bi- seksualne posameznike in/ali pare. Na področju kliničnega zdravljenja je izhodišče širok spekter skrbi glede spolne identitete, usmerjenosti ter spolnih izraznosti. Ambulanta se torej ukvarja z odnosi, izraznostmi, praksami, funkcijami in identitetami s področja spolnosti.
  Ambulanta se nahaja v sklopu Centra za mentalno zdravje, Grablovičeva 44a v Ljubljani.
 • Po pomoč se lahko obrnete tudi na seksologinjo in ginekologinjo Gabrijelo Simetinger, Ginekološka ambulanta, Splošna bolnišnica Novo mesto.
 • Na voljo vam je tudi naša strokovna sodelavka dr. Alja Stvarnik, specialistka zakonske in družinske terapije. Za vzpostavljanje kontakta nam pišite na .