Endometrioza je pogosto vzrok za nepojasnjeno neplodnost, zato marsikatera ženska do načrtovanja družine sploh ne ve, da jo ima. Čeprav endometrioza ni enako neplodnost, je ta vendarle eden izmed glavnih simptomov te bolezni, ki pa s seboj prinaša svojo težo. V družbi in tudi med strokovnimi sodelavci je še danes močno razširjen mit o ozdravitvi endometrioze z nosečnostjo, ki pri (predvsem mladih) ženskah povzroči nepotreben stres, saj morebiti niti nimajo primernega partnerja, možnosti ali pa želje po takojšnji zanositvi. Največja težava pri tovrstnem nagovarjanju pa je, da po nosečnosti le del žensk ostane popolnoma brez težav, spet drugim pa se te hitro povrnejo v enaki ali celo hujši obliki. Tukaj lahko omenimo še, da se morda ženska že nekaj časa trudi zanositi in ni uspeha, in tudi to prikaže, kako neprimerno je nagovarjanje k nosečnosti.

skregana - Endo in neplodnost

Neplodnost pomeni veliko preizkušnjo za partnerski odnos.

Po drugi strani pa je neplodnost osebna stiska posameznice oziroma para in je treba proučiti stanje in vse vidike, preden se odloča za nadaljnje ravnanje. Velika težava je lahko tudi boleča in neredna ovulacija, ki lahko onemogoči vgnezditev ali načrtovanje spočetja. Tako par ne more spremljati in izkoristiti plodnih dni. Ali pa upošteva splošne dni ovulacije, kar pa je v njunem primeru popolnoma neprimerno.

Približno 20–40 % žensk z endometriozo se bojuje z neplodnostjo ali imajo zmanjšane možnosti za zanositev. Vendar pa so raziskave dokazale izboljšanje plodnosti po kakovostno opravljenem kirurškem zdravljenju. Uspešnost posega je v velikem obsegu odvisna od izkušenosti in usposobljenosti kirurga. Uspešnost kirurškega zdravljenja je odvisna od prvega posega, vnovične operacije so pol manj uspešne.

Neuspešno kirurško zdravljenje je indikacija za zunajtelesno oploditev (IVF). Neposredna uvrstitev (brez operacije) v postopek IVF je možna tudi pri ženskah, ki nimajo bolečin in imajo endometriome, manjše od treh centimetrov, pri starejših in pri tistih z dodatnimi vzroki za neplodnost, če ne tožijo tudi zaradi bolečin.

Nosečnost z endometriozo

Pogosto velja prepričanje, da težave obstajajo zgolj do zanositve, potem pa jih ni več. Pa vendar ni ravno tako in prav je, da se tega zavedamo. Nosečnost je posebno stanje ženske in lahko poteka brez kakršnihkoli težav, ženska pa zaradi drugačnega razmerja hormonov celo izgubi vse simptome endometrioze. Posledično želijo ginekologi in drugi zdravstveni delavci v času nosečnosti endometriozo kar preslišati, saj »naj bi bil mir«. Pa vendar je to področje prav tako pomembno (in pogosto zanemarjeno). Zaradi prej omenjenega mita je pogosto slišati, da zdaj, ko ste noseči, endometrioze ni več, ne dela več težav, ste ozdravljeni. Žal ni tako in pred kratkim so to v obsežni študiji dokazali, znanje o tem pa je med ginekologi za zdaj še zelo slabo.nosecnica 2 - Endo in neplodnost

Študija, opravljena na Škotskem, ki je zajela veliko število podatkov iz obdobja od leta 1981 do 2010, je primerjala zaplete v nosečnosti med zdravimi ženskami in tistimi, ki so jim endometriozo laparoskopsko potrdili. Rezultati so pokazali večje tveganje pri ženskah z endometriozo za zaplete v zgodnji nosečnosti, predvsem sta izpostavljena spontani splav in zunajmaternična nosečnost, pa tudi pozneje. Povečano tveganje za krvavitve med nosečnostjo in po porodu, večja verjetnost za nizko posteljico in prezgodnji porod … V zaključku so poudarili, da nova spoznanja nakazujejo na pomembnost upoštevanja diagnoze endometrioze pri spremljanju nosečnosti. Ženske z endometriozo bi morale biti po njihovem mnenju uvrščene v rizično skupino nosečnic, morali pa bi jih tudi seznaniti s tveganji v zgodnji in pozni fazi nosečnosti.

  1. Saraswat L. et al. Reproductive and pregnancy outcomes in women with endometriosis: a Scottish national record linkage study. ESHRE2015 Abstract O-122 (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26887349)