Endometrioza sodi med najbolj nerazjasnjena, pogosto napačno diagnosticirana in spregledana bolezenska stanja.

Diagnosticiranje je ena izmed večjih težav pri endometriozi, saj se ta rada skrije na vseh običajnih pregledih male medenice. Posledično ogromno žensk leta in leta čaka, preden pride do prave diagnoze, žal pa bolezen lahko v tem času poškoduje notranje organe. Zato sta izredno pomembni zgodnje odkrivanje endometrioze in strokovno ukrepanje, da se preprečijo večje poškodbe notranjih organov in čim bolj izboljšajo možnosti za (naravno) zanositev.

Endometrioza je žal še vedno premalo poznana tako v širši kot tudi strokovni javnosti. Po poročilih iz leta 2014 je čas od pojava prvih simptomov do postavitve diagnoze v Evropi povprečno 8,2 leta, v ZDA 9,2 leta in v Braziliji, ki ima številne centre za diagnostiko in zdravljenje endometrioze, 7,2 leta. Za Slovenijo ni podatkov. Brez dvoma najmanj časa do diagnoze v Evropi, tudi v Sloveniji, preteče pri ženskah, ki iščejo pomoč zaradi težav s plodnostjo, saj se pri njih hitro naredijo ustrezni diagnostični postopki.

Pogosto bolnic s simptomi ne jemljejo resno, saj v družbi še vedno velja prepričanje, da so boleče menstruacije nekaj povsem običajnega. Pacientke, ki se zaradi težav vračajo na ginekološke preglede, pogosto usmerjajo v psihološko in psihiatrično obravnavo, preden jim postavijo pravilno diagnozo.

Med iskanjem strokovne pomoči približno 90 % bolnic z endometriozo doživi “medical gaslighting” (v prostem prevodu “kruto poneumljanje”; tj. oblika manipulacije, pri kateri zdravstveno osebje poskuša prepričati pacientko, da si ta svoje stanje izmišljuje oz. da je to posledica težav v duševnem zdravju). Tvoja bolečina je resnična. NI samo “v glavi” in ti NISI samo “preobčutljiva” ali pa “lena”, ker se počutiš izčrpana. To tvoje počutje ima ime!

Za zdaj za diagnosticiranje endometrioze žal še nimamo 100% neinvazivnih presejalnih testov, s katerimi bi lahko diagnosticirali. Z nekaterimi postopki pa lahko izkušen strokovnjak vseeno postavi resen sum na določene oblike endometrioze. Za gotovo potrditev diagnoze endometrioze pa je potrebna laparoskopska operacija.

image from rawpixel id 2328098 jpeg 300x200 - Diagnosticiranje

Na pregledu omenite vse težave, ki bi utegnile biti povezane z endometriozo.

ANAMNEZA IN KLINIČNI PREGLED

Pogovor in natančen ginekološki pregled sta najpomembnejša! Pacientki je treba dobro prisluhniti, ginekološki pregled pa mora vključiti tudi otip vrha nožnice in predela za materničnim vratom, priporočljiv je tudi rektalni pregled (otip skozi danko). M. Canis, eden izmed vodilnih strokovnjakov za endometriozo, pravi, da so za diagnozo potrebni »dve ušesi in dva prsta«. Tudi če klinični pregled ne pokaže nikakršnih odstopanj, je pri ženskah s sumom na endometriozo potrebno opraviti tudi nadaljnje diagnostične korake, vključno s slikovnimi preiskavami.

VAGINALNI ULTRAZVOK

Z ultrazvokom ne moremo ugotoviti žarišč peritonealne endometrioze, je pa zelo zanesljiv pri diagnozi endometrioze jajčnika in, v izkušenih rokah, pri endometriozi danke in mehurja. Lahko pa potrdi ali ovrže diagnozo endometrioze jajčnika.

ENDOREKTALNI ULTRAZVOK

To je pregled črevesja z notranjim UZ, ki pokaže prizadetost stene črevesja, in ne le sluznice, tako kot kolonoskopija. Kolonoskopija ni diagnostični postopek za endometriozo črevesja in jo imajo številni avtorji/avtorice za najbolj zavajajočo preiskavo, ker za dalj časa odloži pravo diagnozo.

MAGNETNA RESONANCA

5557640133 498c2b791b m - Diagnosticiranje

Krvni testi

Ta preiskava je razmeroma zanesljiva v diagnostiki endometrioze jajčnikov, materničnih vezi, mehurja, manj pa v diagnostiki endometrioze črevesja. Vsekakor pa je za tovrstno diagnostiko potrebnih veliko izkušenj.
Opozorilo: Negativni izvid ne izključuje (zlasti površinske peritonealne) endometrioze.

KRVNI TESTI

Tumorski označevalec CA-125 navadno ne pokaže prisotnosti peritonealne endometrioze, zvišan pa je pri endometriozi jajčnika in črevesja. Je način, s katerim lahko upravičeno posumimo na nekatere oblike endometrioze, njegova nespremenjenost pa diagnoze ne ovrže.

LAPAROSKOPIJA

Kljub neinvazivnim načinom, s katerimi prepoznavamo nekatere oblike endometrioze, je ta lahko skrita in posledično nevidna, kar pa še ne izključuje endometrioze. Zato je za dokončno potrditev endometrioze v primerih kot so negativni slikovni izvidi ali neuspešno izkustveno (empirično) zdravljenje, potreben poseg – laparoskopija, pri katerem se tkivo odstrani in pregleda ter histološko potrdi ali ovrže diagnoza endometrioze.

Priporoča se, da se laparoskopska identifikacija endometriotičnih lezij potrdi s histologijo, čeprav negativna histologija ne izključuje bolezni v celoti.

Več informacij o laparoskopiji tukaj.