Endometrioza je zelo individualna bolezen. Čeprav se fizično pojavlja v vnaprej poznanih oblikah, njeni simptomi in učinki posameznih terapij pogosto kažejo zelo različne slike. Pomembno je vedeti, da kar pomaga nekomu, ni nujno, da bo pomagalo tudi vam. Pri endometriozi je treba poslušati svoje telo. Med naravnimi metodami za izboljšanje počutja je pogosto na prvem mestu dieta, saj marsikateri ženski pomaga do življenja brez bolečin. Bistvo diete je v zmanjšanju estrogena in vnetij v telesu. Vsaka ženska mora zase ugotoviti, katera hrana ji povzroča težave, in to izločiti s svojega jedilnika. Določena hrana splošno znano deluje vnetno (beli sladkor, ocvrta hrana …), spet druga je odlična za telo (zelena zelenjava, stročnice …), vmes pa je ogromno hrane, ki nekaterim ustreza, drugim ne. Priporočljivo je, da se držimo smernic zdravega prehranjevanja in skrbimo za redno telesno aktivnost.

7577010452 38a1d2524b z - Endodieta

Stroga dieta lahko pomeni tudi dodaten stres, ki ga prav tako ne želimo. Če se boste odločili za spremembo v prehrani, vam priporočamo, da ste vztrajni in potrpežljivi pri iskanju načina prehranjevanja, ki vam bo pomagal pri lajšanju simptomov in bo hkrati izvedljiv v vsakdanjem življenju.

Nekaj idej za endometriozi prijazne jedilnike najdete na strani Jej z mano, Kristinin blog in Mami je doma (diete se razlikujejo, pomembno je, da same odkrijete katera prehrana vam najbolj ustreza) – avtorice spletnih strani imajo osebno izkušnjo z endometriozo, več o tej si lahko preberete na njihovih straneh.