Obstajajo razmeroma učinkoviti načini zdravljenja, vendar za zdaj ni idealnega načina, ki bi vsem pacientkam omogočil dokončno ozdravitev. Vrsta zdravljenja je odvisna od težav – ali gre zgolj za bolečine, za neplodnost, za bolečine in neplodnost – ter od dolgotrajnosti in obsežnosti bolezni. Vsekakor mora ginekolog/ginekologinja pacientki razložiti načine zdravljenja in njihovo uspešnost.

KIRURŠKO ZDRAVLJENJE

Operacija je najpogostejši način zdravljenja, obstajajo pa različni kirurški pristopi: minimalno invazivna laparoskopija ali v izredno zahtevnih primerih pristop skozi prerez trebušne stene (laparotomija). Kirurški postopki so pri različnih oblikah različni. Za površinske spremembe se uporabljata ekscizija (izrezanje) ali koagulacija (uničenje s toploto). Mnenja o tem, kateri način je učinkovitejši, so različna. Endometriome iz jajčnikov praviloma izluščijo (enukleacija). Enukleacija mora biti narejena izredno natančno in brez pretirane koagulacije, sicer se po posegu zelo zmanjša rezerva jajčnika. Nekateri uporabljajo zgolj posrkanje vsebine ciste, vendar je pri tem načinu odstotek ponovitev zelo visok. Vozliče globoke endometrioze je treba izrezati, pri obsežni endometriozi črevesja pa je treba del črevesja resecirati (odrezati). Pomembno je, da je operacija izvedena strokovno, da so odstranjene vse vidne in tipne spremembe. Endometrioza se ponovi oziroma nastane na novo v do 50 %, najpogosteje v jajčnikih.
Kadar gre za obsežno endometriozo črevesja ali sečevoda in je potrebno izrezanje omenjenih organov, se operacije izvajajo v sodelovanju z abdominalnim kirurgom oziroma urologom.

HORMONSKO ZDRAVLJENJE

Endometrioza je hormonsko odvisna bolezen. Za zdravljenje uporabljajo različna zdravila: kontracepcijske tablete, gestagene, dienogest (Visanne), analog GnRH. Delovanje teh zdravil temelji na tem, da preprečujejo menstruacijo. Za preprečitev ponovitve se uporablja neprekinjeno jemanje kontracepcijskih tablet. Pri tem načinu so ponovitve redkejše oziroma do njih pride pozneje.

PROTIBOLEČINSKA ZDRAVILA

Delimo jih na farmacevtska zdravila in naravne pripravke. Med zadnje štejemo različne kreme, grelne blazine, olja, čaje. Možne so nekatere oblike fizioterapije, pomoč nudijo tudi posebne protibolečinske ambulante.

ZDRAV ŽIVLJENJSKI SLOG IN GIBANJE 

Veliko žensk je ugotovilo izboljšanje simptomov, potem ko so izboljšale svoj življenjski slog, morda zamenjale prehrano ali kaj podobnega. Pri nekaterih je hrana zelo pomembna in dieta marsikateri pomaga pri odpravljanju simptomov. Predvsem moramo v telo vnašati dovolj hranilnih snovi, vitaminov in mineralov. Spet drugim olajšanje prinesejo telovadba (ali intenzivna fizična dejavnost), še bolj pa joga in meditacija.
Vsekakor je treba poslušati svoje telo, če želimo izboljšati ali nadzorovati stanje z dietami in drugimi načini. Čeprav to ni vedno mogoče, je vredno premisleka.

KOMPLEMENTARNE IN ALTERNATIVNE METODE

V zapisih različnih komplementarnih in alternativnih medicin, ki jih opredeljujemo s kratico KAM (Complementary and alternative – CAM), najdemo razne nasvete, prakse in pripomočke za ohranjanje in krepitev zdravja, preventivo in dobro počutje. Komplementarni načini zdravljenja se uporabljajo kot dodatek ali dopolnilo konvencionalni oziroma uradni metodi oziroma skupaj z njo, alternativni terapevtski pristopi pa se uporabljajo namesto konvencionalne oziroma uradne medicine. Zaradi širokega nabora storitev znotraj KAM, ki se med seboj prepletajo in segajo od čisto miselno-energetskih tehnik do strogo telesno osnovanih terapij ter praks jih lahko razumemo kot široko področje fenomenov, katerih skupna osnova je holistično ali celostno pojmovanje zdravja in osredotočanje na posameznico/posameznika kot edinstveno celoto. V primeru endometrioze se najpogosteje omenja tradicionalne medicinske sisteme kot so tradicionalna kitajska medicina, tradicionalna indijska medicina ali ayurveda, homeopatija in naturopatija, poleg teh pa tudi akupunkturo, bioresonanco in medicinsko konopljo.  Takšno zdravljenje poteka na lastno odgovornost, ponuja pa nekaj možnosti, ki se izkazujejo za uspešne. Kljub temu KAM nikoli ne sme nadomestiti katerega koli zdravljenja konvencionalne oziroma uradne medicine.