Obstajajo razmeroma učinkoviti načini zdravljenja, vendar za zdaj ni idealnega načina, ki bi vsem pacientkam omogočil dokončno ozdravitev. Vrsta zdravljenja je odvisna od težav – ali gre zgolj za bolečine, za neplodnost, za bolečine in neplodnost – ter od dolgotrajnosti in obsežnosti bolezni. Vsekakor mora ginekolog/ginekologinja pacientki razložiti načine zdravljenja in njihovo uspešnost.

KIRURŠKO ZDRAVLJENJE

Operacija je najpogostejši način zdravljenja, obstajajo pa različni kirurški pristopi: minimalno invazivna laparoskopija ali v izredno zahtevnih primerih pristop skozi prerez trebušne stene (laparotomija). Kirurški postopki so pri različnih oblikah različni. Za površinske spremembe se uporabljata ekscizija (izrezanje) ali koagulacija (uničenje s toploto). Mnenja o tem, kateri način je učinkovitejši, so različna. Endometriome iz jajčnikov praviloma izluščijo (enukleacija). Enukleacija mora biti narejena izredno natančno in brez pretirane koagulacije, sicer se po posegu zelo zmanjša rezerva jajčnika. Nekateri uporabljajo zgolj posrkanje vsebine ciste, vendar je pri tem načinu odstotek ponovitev zelo visok. Vozliče globoke endometrioze je treba izrezati, pri obsežni endometriozi črevesja pa je treba del črevesja resecirati (odrezati). Pomembno je, da je operacija izvedena strokovno, da so odstranjene vse vidne in tipne spremembe. Endometrioza se ponovi oziroma nastane na novo v do 50 %, najpogosteje v jajčnikih.
Kadar gre za obsežno endometriozo črevesja ali sečevoda in je potrebno izrezanje omenjenih organov, se operacije izvajajo v sodelovanju z abdominalnim kirurgom oziroma urologom.

nss2erzqwgw freestocks org 300x200 - Zdravljenje

Pogosto preizkusimo vrsto tablet, predno ugotovimo, katere nam odgovarjajo.

HORMONSKO ZDRAVLJENJE

Endometrioza je hormonsko odvisna bolezen. Za zdravljenje uporabljajo različna zdravila: kontracepcijske tablete, gestagene, dienogest (Visanne), analog GnRH. Delovanje teh zdravil temelji na tem, da preprečujejo menstruacijo. Za preprečitev ponovitve se uporablja neprekinjeno jemanje kontracepcijskih tablet. Pri tem načinu so ponovitve redkejše oziroma do njih pride pozneje.

PROTIBOLEČINSKA ZDRAVILA

Delimo jih na farmacevtska zdravila in naravne pripravke. Med zadnje štejemo različne kreme, grelne blazine, olja, čaje. Možne so nekatere oblike fizioterapije, pomoč nudijo tudi posebne protibolečinske ambulante.

ZDRAV ŽIVLJENJSKI SLOG IN GIBANJE 

Veliko žensk je ugotovilo izboljšanje simptomov, potem ko so izboljšale svoj življenjski slog, morda zamenjale prehrano ali kaj podobnega. Pri nekaterih je hrana zelo pomembna in dieta marsikateri pomaga pri odpravljanju simptomov. Predvsem moramo v telo vnašati dovolj hranilnih snovi, vitaminov in mineralov. Spet drugim olajšanje prinesejo telovadba (ali intenzivna fizična dejavnost), še bolj pa joga in meditacija.
Vsekakor je treba poslušati svoje telo, če želimo izboljšati ali nadzorovati stanje z dietami in drugimi načini. Čeprav to ni vedno mogoče, je vredno premisleka.

31956472744 b615a790b4 z - Zdravljenje

Homeopatija

ALTERNATIVNE METODE

V zapisih različnih alternativnih medicin najdemo razne nasvete in pripomočke. Najpogosteje omenjajo homeopatijo. Naj tu opozorimo, da v Sloveniji uradna medicina ne podpira alternativnih terapij, zato posvet z vašim zdravnikom/zdravnico o teh možnostih ni mogoč. Takšno zdravljenje poteka na lastno odgovornost, ponuja pa nekaj možnosti, ki se izkazujejo za uspešne.