Vprašanje: Jerneja

| | Categories: Vprašanja in odgovori
Lep pozdrav, pri enem izmed vaših odgovorov drugi pacientki z endometriozo sem zasledila nasvet, naj se posvetuje, kje opraviti operativni poseg (laparoskopijo), saj je uspešnost operacije zelo odvisna od kvalitete operacije. Sama sem prebrala veliko o tej operaciji pri nas in v tujini in se tudi pozanimala pri nekaterih pacientkah, ki so poseg že opravile, a nisem prišla do jasnega odgovora. Večina jih ima negativno mnenje o slovenskih operaterjih, ker naj bi žarišča endometrioze žgali in ne izrezali. Prosim vas za mnenje, kaj menite o teh očitkih in kateri so po vašem mnenju najboljši operaterji v Sloveniji. Resnično bi vam bila zelo hvaležna za konkreten nasvet in ne zgolj, da naj se obrnem na Dnevni center za endometriozo, ker v tem primeru bom spet na istem kot sedaj (kar se tiče informacij). Sama imam na enem jajčniku 2 cm veliko čokoladno cisto, na drugem 4,5 cm, hujših bolečin sicer nisem imela nikoli, a sem brala, da čim so prisotni endometriomi na obeh straneh, to pomeni hujšo obliko endometrioze in žarišča tudi drugje, zato me skrbi, kako obsežna je moja endometrioza. Vrednost AMH hormona je bila merjena dvakrat, enkrat je bil 6,9, drugic pa 7,5, kar naj bi bilo glede na mojo starost (stara sem 28) po mnenju endokrinologa (in tudi ginekologinje) normalno. Ostali hormoni so vredu. S parnertjem skušava zanostiti 6 mesecev, a zaenkrat neuspešno in glede na to, da imam endometriozo na obeh jajčnikih, sklepam, da gre za hujšo obliko in da bo potrebna operacija. Ali bi mi svetovali magnetno resonanco, operacijo ali zaenkrat še nič. Je sploh mogoče zanositi naravno brez intervencije s cistami na obeh jajčnikih v velikosti kot sem jih navedla? Najlepša hvala za vaše mnenje. Lep pozdrav, Jerneja

doc. dr. Martina Ribič Pucelj odgovarja:

1. Peritonealna endometrioza je pojav žarišč na trebušni mreni- peritoneju in je klasificirana kot stadij I in ll. Po vseh podatkih iz literature, tudi najnovejših, sta obe tehniki (koagulacija in ekscizija) primerljivi glede zmanjšanja bolečin in stopnje zanositve ter ponovitve endometrioze. Koagulacija, to je žganje, ima celo nekaj prednosti, ker je manj pooperativnih bolečin zaradi brazgotin. Se pa pojavljajo različni oglasi, predvsem zasebnih ustanov, ki se hvalijo, da ta žarišča izrežejo, kar pa nima strokovnih argumentov. Po koagulaciji žarišč zanosi od 60 do 65% neplodnih žensk, nedvomno pa tistih 35% ki ne zanosijo, krivi neustrezen kirurški postopek. Izrezanje žarišč pa je upravičeno pri globoki endometriozi, to je kadar žarišča vraščajo vsaj 5 mm v globino.

2. Kar se tice najboljših ginekologov vam žal ne morem svetovati iz enostavnega razloga: vsaj 8 let nisem zasledila nobenega članka slovenskih ginekologov, v katerem bi predstavili izkušnje in rezultate kirurškega zdravljenja endometrioze. Predvsem pri neplodnosti pa se, kolikor mi je znano, predvsem v obeh kliničnih centrih zelo pogosto odločajo kar za zunajtelesno oploditev namesto operacije.
 
3. Kar se tiče vašega primera, bi v primeru, da je partnerjev izvid semena (spermiogram) v redu, še malo počakala, sicer bi se pa jaz osebno odločila za operacijo, saj imate okrog 60% možnosti spontane zanositve. Za tak odstotek zanositve so potrebni vsaj 3 do 4 postopki IVF. V primeru, da partnerjev spermiogram ni v redu, pa predlagam IVF, prav tako če v 1 letu po operaciji ni rezultata.