Vprašanje: Barba

| | Categories: Vprašanja in odgovori

Spoštovani,
prosila bi za vaše mnenje. Julija 2018 sem imela v 16. tednu umetni splav. Po splavu so se mi začele močne menstrualne krvavitve z krvnimi strdi, ki so trajale od 10 do 14 dni. Ginekolog je z UZ videl polipe, ki so mi jih januarja 2019 odstranilo s histeroskopijo. Od začetna decembra 2018 pa imam konstantno bolečine v medenici. Bolečina je predvsem na levi strani, ki se čez dan razširi čez cel trebuhu. Bolečina je najbolj občutna, če veliko sedim, kar pa je pogosto, saj v službi večino časa sedim za računalnikom. Če hodim ali izvajam vaje (jogo) ali če sem pod tušom, bolečina za trenutek popusti. Menstruacija se je po histeroskopiji dokaj normalizirala, ni več tako močna in traja 7-8 dni, vendar me moti, ko drugi dan menstruacije izločim vsaj en velik strdek (2*3 cm). Kontrolo pri ginekologu sem imela prejšnji mesec, kjer mi je G na podlagi UZ zagotovil, da sem ginekološko zdrava. Vendar kronične bolečine, ki niso vezane na cikelj, še vedno vstrajajo. Težko tudi opišem kakšna je bolečina, bolj pekoča in kot da bi izvirala iz medeničnih kosti, ko pa sedim pa čutim kot nekakšne krče v trebuhu (kot krči pred menstruacijo).
Prosim za mnenje, če bi bila lahko to endometrioza. Na koga se lahko obrnem za diagnozo, saj moj osebni ginekolog trdi, da z menoj ni nič narobe.
Hvala za vaš odgovor in lep dan,
Barba

doc. dr. Martina Ribič Pucelj odgovarja:

Glede na težave, ki jih navajate in ki so se očitno začele šele po prekinitvi nosečnosti, je verjetnost za endometriozo majhna. Vsekakor vam brez natančnega pregleda ne morem navesti vzroka za bolečine. Običajno svetujemo pri kronični medenični bolečini, ki traja več kot 6 mesece laparoskopijo. Pogovorite se svojim ginekologom glede nadaljnje diagnostike.