Vprašanje: Tiyana

| | Categories: Vprašanja in odgovori

Spoštovani!
Od prve menstruacije dalje imam močno boleče menstruacije, zato sem že pri 15 letih (po priporočilu ginekologa) začela s KT. Jemala sem jih 16 let in seveda zaradi KT nisem imela več nobenih bolečin. Nato sem začela z načrtovanjem družine in KT opustila – s tem pa so se spet začele boleče menstruacije. Menstruacije so redne na 27-32 dni, ovulacija okoli 14-17 dan, ki je prav tako ZELO boleča (pogosto moram vzeti proti bolečinam, pri menstruacijah pa vedno).
Zanositi poskušam že več kot eno leto in ker ni uspelo, sem bila poslana na histero plus laparoskopijo. Delali so mi chromohydrotubatio – prosim, če mi lahko poveste kaj je to in ali je to sestavni del vsake laparoskopije? Našli so mi peritonealno endometriozo na treh mestih in naredili electrocuagulatio. Pri histeroskopiji pa je bila na sredini pregrada, ki je bila zamaknjena v desno in so jo odrezali.
Zanima me vaše mnenje, ali mislite da bom zdaj lahko zanosila in kaj od tega je bil po vašem mnenju glavni vzrok za neuspešno zanositev?
Ali bi se pri laparoskopiji videla tudi morebitna endometrioza na črevesju, ali se vidi le ta s samo drugimi preiskavami?
Zanima me še, po laparoskopiji je bila prvič ovulacija spet boleča, menstruacija pa še bolj kot običajno; je to lahko vzrok ker je prva po posegu? Ali ni tako, da če se odstrani endometrioza, da minejo tudi boleče O in M?
Mi svetujete da grem na kliniko za neplodnost?
Hvala za Vaš čas in vse lepo Vam želim!
Tiyana

doc. dr. Martina Ribič Pucelj odgovarja:

Ker imate bolečine že od prve menstruacije, je malo verjetno da bi bila vzrok endometrioza, lahko pa je vzrok tudi pregrada v maternici. Koagulirali so očitno manjša žarišča endometrioze in ker bolečine vztrajajo to tudi ni bil vzrok. Hromotubacija je test prehodnosti jajcevodov. Kar se tiče zanositve je pomembna tudi plodna sposobnost partnerja, torej analiza semena. V primeru da je plodnost partnerja dokazana in da v 1 letu ne zanosite je smiselno, da se obrnete na kliniko za neplodnost, prav tako pa tudi v primeru slabega izvida partnerjevega semena.