Vprašanje: Suzana

| | Categories: Vprašanja in odgovori

Pozdrav,

pred dvema letoma sem bila pri vas na operaciji zaradi globoke endometrioze. Takrat ste mi svetovali dodatno operacijo črevesja. Zaradi zapletov po prvi operaciji, do druge ni prišlo. Po operaciji sem začela z jemanjem hormonske terapije Visanne. Sledil je IVF, ki pa ni bil uspešen. Do drugega uspešnega IVF-ja sem prejemala hormonske injekcije. Ti hormonski “dodatki” so sicer preprečili kar nekaj menstruacij, a pri tistih, ki so bile, je bilo očitno, da še ni vse vredu.
Otrok se je rodil mesec prezgodaj s carskim rezom. Pri operaciji so videli, da imam v trebušni votlini toliko zarastlin (verjetno zaradi zgoraj omenjenih zapletov po operaciji), da maternica niti ni bila “pravilne” oblike. Zaradi tega so mi odsvetovali nadaljnje nosečnosti. Sedaj jemljem Cerezette. Čutim, da se v telesu nekaj dogaja, … Kakšne možnosti imam, če (ko) ugotovim da sem spet v začaranem krogu bolezni?

Suzana

doc. dr. Martina Ribič Pucelj odgovarja:

Čeprav ste navedli le ime, vem za katero pacientko gre, saj se spomnim kdaj sem imela komplikacijo pri operaciji endometrioze. Seveda so posledica komplikacije lahko zarastline, ni mi pa jasno kako bi vplivale na kakovost maternice. Morda bi se vseeno oglasili pri meni v ambulanti z izvidom poteka carskega reza.