Vprašanje: Ines

| | Categories: Vprašanja in odgovori

Spoštovani,

prosila bi vas za malce bolj laično razlago delov izvida: – “Uterus je nekoliko slabše premakljiv” – zanima me, ali ta slabša premakljivost lahko kaj vpliva na kasnejši zanositev/nosečnost? – “Tipna je tudi zarastlina na 3. uri, ki je lahko nodus na sakrouterinem ligamentu ali nodus črevesja, ki smo ga videli na UZ. Nodus meri 15 mm in je globok 9mm. Zdi se, da je ta nodus del tankega črevesja in ne rektosigme.” Zanima me ali je to že t.im. globoka inf. endometrioza in kako hudo zgleda vse skupaj glede na ta izvid? Poleg tega je bil viden “samo” še 4 cm endometriom na L. jajčniku. Odločena je bila lapar. operacija in zaenkrat shaving spremembe na črevesju. Bojim se, da bo čez čas potrebna ponovna operacija zaradi črevesja in resekcija.

Hvala vam za vse odgovore in lep pozdrav.

doc. dr. Martina Ribič Pucelj odgovarja:

Nedvomno gre za globoko infiltrativno endometriozo. Slabo premakljiv uterus je posledica globoke endometrioze v Douglasovem prostoru. Kar se tiče predvidene operacije me nekaj bega, in sicer če gre za tanko črevo, je shaving nekoliko vprašljiv, medtem ko je shaving na debelem črevesu izvedljiv.

Kar se tiče ponovitve in kasnejše resekcije je težko napovedati, odvisno je predvsem od uspešnosti in kakovosti prve operacije.

Lp

Več o tem kam se obrniti po pomoč si lahko preberete tukaj: https://endozavest.si/o-endometriozi/na-koga-se-obrniti/