Vprašanje: Danijela

| | Categories: Vprašanja in odgovori

Spoštovani,

leta 2010 so mi z diagnostično laparoskopijo potrdili endometriozo. Diagnoza je bila: R10.3: Dolores abdominales. Endometriosis peritonei. Dyspareenia; K 66.0: Endometriosis pilke vesicouterine in fossae ovarice sin; N80.3: Endometrioza pelvičnega peritoneja.
Nato sem do leta 2013 jemala kontracepcijske tabletke Cerazette, ki so mi popolnoma zavrle menstruacije. Leta 2014 sem rodila zdravega fantka in po porodu ponovno pričela z jemanjem tabletk Cerazette. V tem času nisem imela nikakršnih težav z endometriozo. Nato mi je leta 2015 ginekologinja zamenjala tabletke in mi svetovala Yasminelle. Ob jemanju teh tabletk sem seveda imela menstruacije in v letu in pol jemanja tabletk Yasminelle so se mi ponovno začele pojavljati bolečine pred menstruacijo, ki so jih spremljale tudi močne bolečine v predelu leve trebušne prepone in pa leve rame, ki je včasih sevala tudi v vrat. Tako sem odšla nazaj do ginekologinje, ki mi je svetovala, da ponovno začnem jemati tabletke Cerazzette in da bi bila endometrioza možna, če bi šlo za bolečine v desni rami. Po jemanju Cerazzete tabletk so se bolečine umirile, vendar v zadnjem letu opažam, da mi tabletke ne zavrejo vedno ovulacije in tako na vsake toliko časa trpim bolečine v trebuhu in pa tudi bolečine v levi rami in v območju leve trebušne prepone. Na slovenskih spletnih straneh sem zasledila, da je endometrioza trebušne prepone možna le na desni strani z bolečinami v desni rami, v tuji literaturi pa se navajajo tudi primeri z bolečinami na levi strani in endometrioza levega dela trebušne prepone.

Zanima me ali je pri meni možno, da bi se mi endometrioza pojavila na levem delu trebušne prepone, saj se mi zdi sumljivo, da se mi bolečina v levi rami in v levem predelu trebušne prepone, ki včasih seva tudi v vrat pojavi vedno skupaj z bolečinami v trebuhu in v času, kadar mi tabletke popolnoma ne zavrejo ovulacije (izcedek strukture beljaka)?
Zanima me tudi ali bi mogoče slikanje z magnetno resonanco pokazalo žarišča na trebušni preponi?

Za odgovore se vam že vnaprej najlepše zahvaljujem!

Danijela

doc. dr. Martina Ribič Pucelj odgovarja:

Bolečine v desni strani se praviloma pojavljajo v desni rami izjemoma vendar zelo redko v levi rami. Pomembno pa je, da so bolečine prisotne vedno le med menstruacijo, ko iz žarišč zakrvavi,  medtem ko ovulacija na to ne vpliva. So pa znane ovulacijske bolečine, ki se izražajo z bolečinami v trebuhu, izžarevajo pa lahko v križ, nogo in spolovilo. Magnetna resonanca, zlasti s kontrastom je zanesljiva preiskava, ki pa jo mora izvesti radiolog z tovrstnimi izkušnjami.