Vprašanje: Jana

| | Categories: Vprašanja in odgovori

Spoštovani,
stara sem 35 let, brez otrok. Jeseni 2018 sem imela zaradi neplodnosti laparoskopijo, odstranili so mi endometrioma (velikost 3 in 4 cm) ter žarišča entomerioze po potrebušnici. Sedaj me skrbi, če nimam morda tudi adenomioze, saj menstruaciji vsak mesec sledijo, še nekaj dnevni rjavo-črni izcedki, na kar do sedaj, ko sem o tem brala na spletu, nisem bila pozorna. Drugih simptomov nimam.
Prosila bi za informacijo, kako se lahko to preveri in kam bi bilo najbolje na pregled. V napravo za ultrazvok v ZD, kjer imam ginekologa malce dvomim, ker je bil na pregledih do operacije vedno viden samo en in sicer manjši endometriom.
Hvala lepa za vaš odgovor.
Jana

doc. dr. Martina Ribič Pucelj odgovarja:

Kar se tiče adenomioze, nimate tipičnih simptomov kot so močne in boleče menstruacije, čeprav se lahko pojavijo tudi izcedki po memstruaciji.
Ultrazvočna diagnostika adenomioze je zelo zahtevna, zlasti pri začetnih oblikah. Verjetno bi postavili sum na adenomiozo že pri laparoskopiji pa očitno ni bilo sprememb na maternici. Mislim, da se vam s tem zaenkrat ni potrebno preveč obremenjevati, dokler se ne bi pojavili resnejši simptomi. Ti izcedki so verjetno lahko tudi posledica slabšega delovanja jajčnikov po operaciji.