Vprašanje: Tjaša

| | Categories: Vprašanja in odgovori

Pozdravljeni!
Lani meseca marca sem prenehala z uporabo Nuvaringa. Vsak mesec sem imela redno menstruacijo, ampak z groznimi bolečinami meseca junija, tudi z bruhanjem in vsak mesec se je to stopnjevalo: slabost, bolečine;  takrat mi je ginekologinja napisala tablete nalgesin 550. Avgusta sploh nisem imela menstruacije, nato sem jo dobila meseca septembra in takrat so se moje težave šele prav začele: dobila sem rumen izcedek, ki je trajal in trajal spreminjal barvo in meseca novembra je postal temno rjav. Prejšna ginekologinja mi je neprestano predpisovala fluomizin tablete, ker sumi na bakterijo – težave se niso prenehale in konec novembra sem bila na pregledu, kjer so mi povedali, da imam občutljivo sluznico, ker sem začela takoj krvaveti.  Drugače, da sem zdrava in ker izcedki niso minli, sem zamenjala ginekologa. Pri novi ginekologinji mi je takoj potrdila, da čuti žarišča in da imam endomentriozo. Maternico mi je z nečim namazala (ni povedala z cim) in predpisala KT Logest. Po tem 14 dni nisem imela več izcedka, dokler nisem v začetku januarja dobila menstruacijo in seveda temno rjav izcedek se je vrnil kljub jemanju tabletk Logest.
Žal sem že čisto obupana nad temi izcedki, saj moram redno menjati vložke, spodnje hlače, to pa kar teče in teče in ne preneha. Zaradi tega ne želim imeti niti spolnih odnosov, saj nevem kako to povedati komu. Nimam rednega partnerja in sem stara 25 let. Ko spoznam kakšnega fanta, nevem kako mu naj to povem, da imam konstantno težave z izcedki in da ni vse čisto. Ponoven pregled imam meseca marca in takrat bo ginekologinja videla kako naprej ali bom šla na operacijo ali ne, ampak do takrat se bo meni zmešalo od teh izcedkov.
Ali je to normalno, da imam te rjave izcedke? Bi morale tablete Logest pomagat? Kaj menite če bi začela namesto Logest jemati Cerazette in da nebi imela menstruacije, bi se izcedki izboljšali?
Hvala za odgovor,
Tjaša

doc. dr. Martina Ribič Pucelj odgovarja:

Težko vam odgovorim za kakšne izcedke gre, nedvomno pa ne gre za endometriozo. Predvidevam pa, da je bris materničnega vratu v redu.
Niste omenili ali je bil narejen bris nožnice na bakterije in ultrazvok. Še enkrat se posvetujte s svojo ginekologinjo.