Vprašanje: Selma

| | Categories: Vprašanja in odgovori

Spoštovani!
Leta 2013 sem bila laparoskopsko operirana. Ugotovljena mi je bila globoka endometrioza. Odstranjen desni jajčnik v celoti. Čez mesec dni me čaka ponovna operacija, ker imam na levem jajčniku cisto velikosti 5×4 cm. Povišan Ca-125, januarja 141, čez mesec dni 119, obakrat nekaj dni po končani menstruaciji. PAP test odličen. Ginekologinja predvideva, da bo morala odstraniti še levi jajčnik v celoti. Hkrati mi bo odstranila tudi telo maternice, ker imam na maternici miom velikosti 7 cm. Po operaciji grem torej v umetno meno. To me malce bega, ker sem stara šele 42 let. Zanima me vaše mnenje, če je res potrebno odstraniti tudi telo maternice zaradi mioma, ker ostanem brez obeh jajčnikov in menstruacije ne bo več. Vnaprej hvala za vaš cenjen odgovor.

Selma

doc. dr. Martina Ribič Pucelj odgovarja:

Odgovor na vaše vprašanje ni enostaven. Obstojajo 3 možni načini.

  • Odstranitev maternice in jajčnika je nedvomno dokončna rešitev, ki pa povzroči prezgodnjo menopavzo in s tem povezane probleme. Tudi okrevanje je dolgo kadar se operacija izvaja na klasičen način, to je s prerezanjem trebušne stene, bistveno hitrejše je po laparoskopski operaciji, ki jo izvajajo nekatere bolnišnice.
  • Druga možnost je zgolj odstranitev jajčnika, tudi v tem primeru bo nastopila prezgodnja menopavza, miom pa ne bo rastel in se sčasoma zmanjšal.
  • Obstoja tudi možnost s katerimi se izognemo prezgodnji menopavzi, predvsem pri ženskah v reproduktivni dobi (do 45 leta), in sicer laparoskopsko izluščenje endometrioze in mioma.