Vprašanje: Prestrašena

| | Categories: Vprašanja in odgovori

Pozdravljeni.

Pred dvema dnevoma sem imela poseg laparoskopije zaradi bolečin, pred in med menstruacijami, ter nezmožnostjo druge zanositve. Ugotovljena in odstranjena mi je bila endometrioza pelvičnega peritoneja v manjšem obsegu.

Ker sem se že pred posegom veliko zanimala za bolezen endometrioze, katere sum sem imela, sem sedaj, ko imam diagnozo zanjo toliko bolj zmedena. Zavedam se, da je bolezen zelo ponovljiva in da imam srečo, da je bila odstranjena v njenem začetku. Se pa sprašujem, kako naj se bolezni lotim? Pregled in dodatna navodila so predvidena šele 2-3 mesece po posegu. V tem času bom seveda poskušala zanositi. Vseeno pa bi vas rada vprašala, kaj mi kot strokovnjakinja svetujete po posegu? Ali imam za preventivo možnost zgolj v alternativi? Z mislimi begam od endodiete pa do obiska alternativcev, ki so se v to bolezen že kaj poglobili.

Res bom hvaležna za vsak vaš nasvet ali le besedo, saj trenutno stopicam na mestu in imam večje težave s psiho kot bolečinami po posegu.

Prestrašena

doc. dr. Martina Ribič Pucelj odgovarja:

Predvsem vam svetujem, da se z diagnozo ne obremenjujete preveč. Kirurška odstranitev endometrioze, zlasti blage, je zelo učinkovita in omogoča spontano zanositev v več kot 60% odstotkih. Seveda je možna tudi ponovitev, ki pa ni nujno, da so vzrok za neplodnost saj je blaga endometrioza prisotna tudi pri normalno plodnih ženskah. Preventive žal ni kljub številnih omenjenih alternativnih načinih.