Vprašanje: Miša

| | Categories: Vprašanja in odgovori

Pozdravljeni!

Z možem se že več let boriva s težavami z zanositvijo in donositvijo, otrok (še) nimava. Tri krat sem zanosila po naravni poti, vendar sem imela: 2x nosečnost neznane lokacije (leta 2014 in 2015) – zdravljeni z metotreksatom (3 doze) in 1x spontani splav v 8. tednu (maj 2017) – utripi so že bili slišni na UZ, nato pa nenaden splav, verjetno zaradi kakšne okužbe, saj sem imela pred tem slabost in drisko (toksoplazmoza je negativna, tudi po spontanem splavu). Pred tem sem s prejšnjim partnerjem, leta 2007, tudi spontano zanosila, vendar sem imela missed abortus (ni bilo utripov plodu) in posledično abrazijo. Torej spontano sem zanosila skupaj 4x, vendar nikoli donosila. V letu 2006 sem imela še operacijo LLETZ (CIN 2), uspešno.

Tri krat sem bila na ivf/icsi postopku v UKC Maribor (sept 2016, jan 2017 in jan 2018) vendar neuspešno. Dvakrat sem bila obravnavana po kratkem protokolu,prvič z nižjo dozo (oz. začetno dozo), tretjič z višjo dozo (225), drugič pa po dolgem protokolu, vendar je rezultat vedno enak: dobro se odzivam na zdravila – hormone, pri punkcji se pridobi kar nekaj jajčec (9 pri kratkem protokolu; 4 pri dolgem protokolu; 10 pri kratkem protokolu), nato se pa le-te slabo oplojujejo, veliko jih propade ali se jih ne oplodi, tako da vedno ostaneta le 1-2 zarodka, ki ju 3. dan po punkciji vstavijo, vendar do sedaj neuspešno. Zamrznjenčkov še nisva imela. V UKC Mb je bilo narejenih kar nekaj preiskav (laparoskopija, kariogram, antifosfolipidni sindrom, spolne bolezni, spermiogrami, histeroskopija), edino, kar je bilo do sedaj medicinsko ugotovljeno pri laparoskopiji (januar 2016) je rahla endometrioza na obeh jajčnikih in dva mioma na zunanji steni maternice (rahla adenomioza), žarišča endometrioze in en miom so tedaj odstranili. Prav tako je bila pri meni ugotovljena mejna vrednost na klamidijo (tocno mejna vrednost, tako, da ni ne negativna, ne pozitivna vrednost) – verjetno je šlo za kakšno prebolelo okužbo. Zdravniki poudarajajo, da je endometrioza zanemarljiva, ker je šlo za majhna žarišča, vendar v to nisem prepričana, saj menim, da sem težave zaradi endometrioze imela (oz. jih še imam) praktično že celo življenje oz. odkar imam menstruacijo, saj imam zelo zelo bolečo menstruacijo (v zadnjih letih sicer malo manj), močne krče, bolečine pri ovulaciji, včasih tudi slabost.. Po mojem mnenju je tudi nosečnost neznane lokacije leta 2014 in 2015 (oz. izvenmaternične nosečnosti) rezultat endometrioze.

Ker več ne veva kako naprej, saj se zgodba venomer ponavlja (rezultat postopka IVF je vedno enak, ne glede na izbiro postopka – zdravil in doz) in nimava posebej dobrega občutka za v prihodnje, saj je v UKC Mb velika gneča in kljub prijaznim zdravnikom in osebju ne dobiva konkretnih in dovolj izčrpnih odgovorov o tem, zakaj se jajčeca na IVF tako slabo oplojujeo, kaj je glede tega moč storiti v prihodnje, prav tako tudi še vedno nisva dobila jasnega odgovora na vprašanje, kaj je sploh vzrok najinih težav, praktično sploh ne veva, kako ravnati v naprej (ali se sploh še udeleževati IVF postopkov in telo na nek način izčrpavati (z zdravili, hormoni…), ali ne; in če da: kje?). Pripravljena sva namreč poiskati tudi pomoč pri drugih strokovnjakih, ki bi se najinim problemom bolj individualno posvetili, bodisi v Slo, bodisi v tujini, saj prav to pogrešava pri dosedanjem zdravljenju. Želela bi tudi k vam na posvet, če je to možno (seveda z vso dosedanjo medicinsko dokumentacijo). Zavedava se, da čas ni ravno na najini strani in da morava postopati hitro, saj sva stara 39 let (letos bova dopolnila 40), čeprav je moja rezerva jajčec (glede na starost) po mnenju zdravnikov še zelo dobra. Kaj nama kot dolgoletna in izkušena strokovnjakinja na tem področju lahko svetujete – kako bi vi ravnali, če bi se znašli v mojem položaju? Bi se še dalje poda(ja)li v IVF v Slo, ali v tujini? Bi se zdravili zaradi endometrioze? Bi obiskali kakšne dodatne strokovnjake za zdravljenje neplodnosti – kje? Bii bilo potrebno opraviti še kakšno dodatno prieskavo .. katero … ipd… ? Vse to so namreč vprašanja, ki se nama pojavljajo – seveda v želji po otroku.

Lep pozdrav,
Miša.

doc. dr. Martina Ribič Pucelj odgovarja:

Vaša zgodba je kar težka in dokončnega odgovora ni lahko najti. Seveda se lahko na posvet oglasite tudi meni. Verjetno endometrioza res ni vzrok, vsaj po poročilih iz literature. Niste pa omenili, če so naredili genetske preiskave, kar bi bilo vsekakor pomembno glede na zgodnje spontane splave.