Vprašanje: Mojca

| | Categories: Vprašanja in odgovori

Spoštovani.

Najprej iskrene čestitke za danajšnji preispevek v oddaji Dobro jutro Slovenija, ki je pravzaprav zame pomenil prvi korak k razmišljanju o mojih težavah, ki jih že nekaj časa ne morem rešiti ter možnosti, da se na vas obrnem za nasvet.

Pred tremi meseci se mi je med menstruacijo pojavila krvavitev na področju anusa. Ko se je zadeva ponovila ob drugi menstruaciji, sem bila zaradi karcinoma črevesja, za katerim je preminil moj oče pred dvema letoma, takoj napotena na rektoskopijo in kolonoskopijo. Na prvi preiskavi ni bilo ugotovljenih posbenosti – specialist klinike Iatros je ocenil, da se je krvavitev po njegovem mnenju pojavila zunaj rektuma in sicer zaradi vnetja, ki se je v tistem času pojavilo na zunanjem območju rektuma (sklepal je, da gre za zelo močno gljivično okužbo, območje je bilo polno majhnih ragad in sklepal je, da sem krvavela iz njega), na drugi pa sta mi bila narejena dva odščipa polipov, ki pa sta bila na podlagi histopoškega izvida benigne narave in sem na kontrolni pregled naročena šele čez 5 let. Sama sem na podlagi težave, ki se je pojavila, naredila tudi samoplačniški UZ trebušne votline in opravila pregled pri ginekologu, kjer mi je ginekologinja opravila tudi vaginalni UZ. Tudi na navedenih dveh pregledih ni bilo ugotovljeneg nič posebnega – na UZ rebuha zamaščena jetra, na vaginalnem UZ pa odebelitev stene maternice, ki pa je bila pričakovana gleda na bližajoči se ciklus.

In tako se mi je pred tremi dnevi ob menstruaciji zopet pojavila krvavitev iz okolice rektuma – res je, da se je ponovno pojavilo vnetje okoli njega in rahla bolečina pri odvajanju, sama pa sem zelo zaskrbljena zaradi navedenih težav. Danes sem iz obupa ponovno poklicala specialistko, ki mi je opravila kolonskopijo ter jo vprašala, ali ocenjuje, da bi lahko pri meni šlo za endometriozo (zanjo je baje značilna ravno krvavitev iz zadnjika ter menstruacija ob enem), pa mi je rekla, da bi pri kolonoskopiji zagotovo opazila spremenjeno sluznico črevesja, kar pri meni ni, in da močno dvomi, da gre pri meni za kaj takega. Moram pa povdariti, da mi je naredila res temeljito kolonoskopijo, ki je terjala kar precej časa, saj je rekla, da se mi bo posebej posvetila iz razloga, ker je bila lečeča zdravnica mojega očeta.

Moram poudariti tudi to, da imam res obilne menstruacije, ki sicer niso boleče, da čutim občasne bolečine v trebuhu ter da sem pošteno preplašena zaradi ponavljajočih se stanj, za katera ne najdem prave razlage ter mi je skrajno čudno, da se pojavljajo ravno med ciklusom. In drugače ne.

Skratka – zanima me, ali obstaja možnost, da je ob vseh prej navednih preiskavah mogoče izključiti nevarnost endometrioze ter ali ocenjujete, da kljub navedenemu lahko gre za nevarnost navedenega. Sama namreč več ne vem, kam naj se obrnem, strah pa me je ravno zaradi sovpadanja navedenih simptomov.

Naj povem še to, da je po kremah, ki mi jih je predpisal specialist na Iatrosu, nisem več krvavela. Ko pa sem mazanje opustila pa se je ob naslednji menstruaciji pojavila ista težava.

Hvala za vaš prijazen odgovor, Mojca.

doc. dr. Martina Ribič Pucelj odgovarja:

Res je, da je za endometriozo črevesa značilna krvavitev v času menstruacije. S kolonoskopijo ni mogoče ugotoviti endometrioze črevesa, razen v zelo redkih primerih. Endometrioza prizadene mišično plast črevesa, sluznico pa izjemno redko, zato kolonoskopija ni diagnostični postopek. Z vaginalnim ultrazvokom lahko zelo izkušen ginekolog prav tako lahko ugotovi endometriozo. Glede na to, da ne navajate drugih značilnih simptomov za endometriozo, mislim, da ni velike verjetnosti za endometriozo črevesa. Ker pa ste upravičeno zaskrbljeni bi vam svetovala, da opravite endorektalni ultrazvok, ki je ena najzanesljivejših preiskav. Postopek opravljajo v Diagnostičnem centru na Bledu.