Vprašanje: Urša

| | Categories: Vprašanja in odgovori

Pozdravljeni,

lani sem imela laparoskopski poseg, ki je potekal, kot je navedeno v opisu z odpustnice: ločimo levi ovarij od uterusa in rektosigme in delno ločimo uterus od rektosigme, na rektosigmi viden nodus endometrioze. Napravimo enukleacijo ciste, izlije se čokoladna vsebina. Opis pri mali medenici: levi ovarij je z endometriomom priraščen na rektum ter zadnjo steno uterusa. Na rektumu viden nodus cca. 2 cm, ki prirašča na zadnji del cerviksa. Opis pri levem ovariju: cistično spremenjen (endometriom velikosti 5 cm, v zarastlinah z uterusom in rektosigmo).

Ali, glede na to, da se za resekcijo nodusa niso odločili, lahko sklepam, da bo/je potrebna ponovna operacija, oziroma lahko sklepam, da operacija ni bila izvedena celovito? Bi bila ponovna operacija smiselna z namenom, da se odpravijo vsa žarišča? Ali je potem v tem primeru verjetnost ponovitve oziroma nastajanja novih žarišč manjša? Večjih težav s črevesjem sicer nimam, razen zelo pogostega odvajanja, v času menstruacije pa pri odvajanju na trenutke ostre bolečine, ki pa po odvajanju takoj izzvenijo.
Pri kontroli 3 mesece po operaciji novih tvorb ni bilo videti. Za hormonsko trapijo se za zdaj še nisem odločila, stara sem 41 let. Hkrati so mi dan pred operacijo odkrili popkovno hernijo, trenutno čakam na pregled pri abdominalnem kirurgu. Obstaja možnost, da se hernija operira istočasno kot nodus črevesja? Kje v Sloveniji se tovrsten celovit, timski pristop izvaja? Sicer s popkovno hernijo tudi nimam težav.

Vnaprej se vam zahvaljujem za vaše odgovore.
Urša

doc. dr. Martina Ribič Pucelj odgovarja:

Odločitev o operaciji endometrioze črevesa je odvisna od simptomov in velikosti nodusa. Načeloma operiramo simptomatske pacientke. Priporočila bi endorektalni ultrazvok, s katerim imajo največ izkušenj v Diagnostičnem centru na Bledu. Z njim se natančno ugotovita velikost nodusa in globina vraščanja v črevo. Na podlagi tega izvida in pogovora o težavah bi se oglasili pri ginekologu, ki se ukvarja s tovrstno kirurgijo in vam bo razložil vse prednosti, slabosti in morebitne zaplete tovrstne operacije, dokončna odločitev je seveda vaša. Endometrioza črevesa, ki ne povzroča hujših težav, se lahko zgolj spremlja, večji nodusi, ki zajemajo večji del stene črevesa, pa lahko dolgoročno privedejo do hujših zapletov. Operacijo endometrioze črevesa opravljajo ginekologi skupaj z abdominalnim kirurgom, zato je možno sočasno popraviti tudi popkovno kilo. Omenjene posege opravljajo v Ljubljani, Kranju, kolikor sem informirana, so začeli tudi v Mariboru. Obrnite se na svojega ginekologa oziroma ginekologinjo, ki vam bo svetovala, na koga se obrnite.