Vprašanje: Anka

| | Categories: Vprašanja in odgovori

Spoštovani,

imam diagnosticirano endometriozo na črevesju in čakam na operacijo. Prebrala sem mnogo člankov na to temo, endo, črevesje …, pa imam vseeno vprašanje.

Ko vi odprete trebuh in odstranite vse »nepridiprave« na črevesju, rodilih, kako veste, da se žarišče enda, ta majhna stvar, ne skriva še kje drugje v telesu, na drugih organih, ki morda niso tako pogosto izpostavljeni napadu enda, npr.: pljuča, jetra, tanko črevo, karkoli drugega? Bojim se namreč, da bo en majcen del morda še nekje ostal skrit. To bo zame že tretja operacija. Prejšnjikrat niso bili tako zelo pozorni, pazljivi oziroma uspešni.

Najlepša hvala za odgovor.

Anka

doc. dr. Martina Ribič Pucelj odgovarja:

Endometrioza oddaljenih lokacij ‒ zunajmedenična endometrioza (pljuča, tanko črevo, trebušna prepona) ‒ ima drugačen način nastanka in je razmeroma redka ter ima značilne simptome: pljuča se kažejo kot pnevmotoraks ali izkašljevanje krvi, trebušna prepona z bolečinami v desni rami, vendar izključno med menstruacijo. Endometrioza na jetrih še ni bila dokazana. Diagnoza endometrioze na tankem črevesu ni tako redka, vendar je preoperativna diagnoza zelo težka. Kirurg, ki operira, mora zelo natančno pregledati vse črevo in tudi ustrezno kirurško rešiti problem.

V Zdravniškem vestniku je v recenziji članek o zunajmedenični endometriozi, ne vemo, ali bo in kdaj bo objavljen.

Da se izognemo ponovitvam endometrioze črevesa, se s kirurgom, s katerim izvajava te operacije, mnogo pogosteje odločava za resekcijo črevesa kot zgolj za izrezanje nodusa iz črevesa, čeprav je ta poseg preprostejši. Več o tem si lahko preberete v zadnji številki Zdravniškega vestnika: Kakovost življenja pred in po laparoskopski resekciji črevesa zaradi endometrioze.