Vprašanje: Špela

| | Categories: Vprašanja in odgovori

Pozdravljena,

Porebovala bi vašo pomoč, glede na postavljeno diagnozo. Bila sem že 5x operirana -globoka oblika endometrioze. Na tretjem posegu sem bila pri vas v Kranju in od takrat imela 7 let mir. Potem pa se je endo. ponovila po tem ko sem dobila 1 otročka po ivf postopku in drugega presenetljivo po naravni poti. Nato pa se je tri leta nazaj začela bolezen vse bolj in bolj izražati Odstranjen imam jajcevod in polovico levega jajčnika. Od zadnje operacije pri dr, Šalamun Maj 2023 sem bila vseskozi pol leta na Cerazette in sedaj pol leta na Visannu. Bolečine so se najprej začele pojavljati po zadnji strani nog in stegen, v ritnicah ko sem sedela, nemoč v nogah, bolečine v dimljah in križu. Hodila sem od specialista do specialista pa povsod vse bp. V zadnjem mesecu naredila 3 ginekološke uz pa povsod vse bp, zdravili me za uroinfektom. Bolečine so čedalje bolj neznosne, nobeno zdravilo ne pomaga. Zato sem s svojo vztrajnostjo dobila še tretjič napotnico za MRI male medenice in odšla v MB v Fontano – dr. Garbajs in dobila naslednji izvid: -izrazito spremenjena PARAMETRIJA obojestransko -19x1cm velika zvezdata T2 hipointenzivna sprememba zadaj na desnem jajčniku, ki je videti, da od spredaj obdaja živec (korenino živca) L5 gre iz nivoja L5S1- zajetost ŽIVCA L5 s strani endomeričnega plaka oz. kombinmacije nodusa in adehezij -obsežna globoka pelvična endometrioza bistveno bolj kot lani pred op maj 2023 -izrazito spremenjena oba parametrija, oba sakrouterina ligamenta in endometrični nodus na levem ligamentu -manjši nodus med istmusom maternice in rektosigmoidnim prehodom – vijuga sigme nalepljena na maternico in levi jajčnik -adehezije in nodus v retrovaginalnem prostoru povsem distalno- že v predelu anusa – difuzno, adenomiozno spremenjena maternica z dvema obsežnima fokusoma, segajo navznoter -zajetost mehurja s strani adenomiotičnega fokusa na sprednji steni maternice……. To so samo pomembni izseki, vedela sem , da je nekaj hudo narobe ker so bilečine neznosne, a nikjer ni noben videl nič. Sedaj pa sem dobila odgovor s strani ginekologinje, da živca pri nas ne operirajo in da naj si najdem pomoč v tujini, potem pa naj jim sporočim. Predlagali so mi naj kontaktiram prof. Vito Chantiera, da naj bi se on ukvarjal s tem. Resnično sem zgorožena in zelo žalostna, da si mora pacient vse to sam poiskati, zato bi vas lepo prosila za kak nasvet, gledala sem tudi v Švici nek center za endometriozo, ki naj bi se ukvarjal s tem. Kam naj se obrnem, kako naj skomuniciram vse to? Na koga naj se obrnem? Kam v tujino naj grem? Pa še eno vprašanje bi imela, kako je mogoče, da se mi je bolezen tako razširila, ko pa sem bila na terapiji, ki naj bi preprečevala razvoj bolezni, je pa situacija če 5 x slabša kot pred vsako prejšnjo operacijo?? Se opravičujem, ker sem bila tako dolga, čeprav še krajše kakor sem napisala se enostavnoo ne da,,,, Prosim za pomoč, imam dva majhna otroka, sem sama z njima in mi je grozno kako bom vse to izpeljala sama… Hvala za odgovor in lep pozdrav Špela

doc. dr. Martina Ribič Pucelj odgovarja:

Neverjetno je, da se endometrioza tako ponavlja. Hormonska zdravila imajo pri globoki endometriozi bistveno manjši učinek kot pri ostalih oblikah.
Kar se tiče centrov v tujini nisem več povsem na tekočem, je pa potrebno biti zelo previden pri objavah na spletu. Jaz bi se obrnila na dr. Šalamun, ki ima nedvomno kontakt s centrom v Strasbourgu, ki je nedvomno eden najboljših.
Ena  od možnosti, nad katero ne boste navdušeni, je odstranitev maternice in jajčnikov. V tem primeru bi se lahko odstranila tudi vsa žarišča in zarastline.
Lp
 

Več o tem kam se obrniti po pomoč si lahko preberete tukaj: https://endozavest.si/o-endometriozi/na-koga-se-obrniti/