ENDOMAREC 2023

| | Categories: Novice, Objave

1f49b - ENDOMAREC 2023 Marec je tu! 1f49b - ENDOMAREC 2023

Z veseljem vam sporočamo, da se je s 1. marcem začel mesec ozaveščanja o endometriozi!

Letošnji Endomarec, katerega tema je celostno zdravljenje endometrioze, organiziramo skupaj z Dnevnim centrom za endometriozo, Zvezo študentov medicine Slovenije, Sekcijo študentov zdravstvene nege in babištva, Društvom študentov medicine Slovenije, Društvom študentov medicine Maribor, ter projekti VIRUS, Ljubezen in spolnost, ter Dotik življenja.

KOLEDAR DOGODKOV

1f49b - ENDOMAREC 2023  ENDOMAREC 2023: Endometrioza in duševno zdravje

Četrtek, 23. marec 2023 ob 17.30 uri na spletni platformi ZOOM

Na dogodku bomo dobile_i boljši vpogled v to, da endometrioza ni le telesna bolezen, ampak se trdno prepleta tudi z našim duševnim zdravjem.
Endometrioza tako ne vpliva le na telesno počutje ampak tudi na duševno zdravje. Doživljanje depresivnih in anksioznih simptomov pri tej bolezni ni nič nenavadnega, prav tako pa jo lahko spremljajo tudi višji nivoji vsakodnevnega stresa. Načinov kako endometrioza vpliva na duševno zdravje je mnogo, en izmed največjih dejavnikov je zagotovo bolečina, pomembni pa so tudi drugi, kot so občutki nemoči, nizka samozavest in samopodoba, negotovost in še mnogo drugih.
Dejstvo, da je endometrioza kronična bolezen težko spremenimo, še zmeraj pa obstaja mnogo stvari in področij v našem življenju, na katere pa vseeno lahko vplivamo in ki doprinesejo k izboljšanju počutja. Opolnomočenje z ustreznimi informacijami in posledično izboljšano upravljanje z boleznijo je le en izmed njih.
Gostje:
Ana Kisovar, dr. med.
Maja Židan, dipl. psih.
Mateja Lajh, univ. dipl. soc. del, specializantka skupinske analize
Na dogodek se je potrebno prijaviti preko spletnega obrazca – dostopen tukaj.
Prijave zbiramo do 21. marca 2023 do polnoči.

1f49b - ENDOMAREC 2023 ENDOMAREC 2023: Zdravljenje endometrioze

Četrtek, 30. marec 2023 ob 17.30 uri na Medicinski fakulteti v Ljubljani (Korytkova 2, 1000 Ljubljana (srednja predavalnica)). Dogodek bo v živo predvajan tudi na spletu. 

Na dogodku bomo dobile_i boljši vpogled v načine zdravljenje endometrioze, ki jo ponuja sodobna medicina, ter kako lahko pri diagnosticiranju endometrioze pripomorejo ultrazvočne preiskave.
Endometrioza močno vpliva na kakovost življenja vsake desete ženske (30.000-40.000 žensk v Slovenji) in lahko povzroča hude medenične (kronične) bolečine, boleče menstruacije in spolne odnose, ter težave s plodnostjo. V preteklosti je diagnosticiranje endometrioze oteževalo veliko različnih vidikov. V zadnjih letih lahko predvsem zaradi napredka v tehnologiji zaznamo pomembne premike na tem področju. Ultrazvočna preiskava danes ne samo zazna prisotnost endometrioze, ampak tudi omogoča oceno razširjenosti bolezni. To je ključnega pomena pri odločitvi za optimalen način zdravljenja ali za dobro načrtovanje morebitnega kirurškega posega. Trenutno so na voljo razmeroma učinkoviti načini zdravljenja, vendar za zdaj ni idealnega načina, ki bi vsem bolnicam omogočil dokončno ozdravitev. Vrsta zdravljenja oz. lajšanja težav je odvisna od težav – ali gre zgolj za bolečine, za težave s plodnostjo, za bolečine in težave s plodnostjo – ter od dolgotrajnosti in obsežnosti bolezni.
Dejstvo, da je endometrioza kronična bolezen težko spremenimo, še zmeraj pa obstaja mnogo stvari in področij v življenju, na katere pa vseeno lahko vplivamo in ki doprinesejo k izboljšanju počutja. Opolnomočenje z ustreznimi informacijami in posledično izboljšano upravljanje z boleznijo je le en izmed njih.
Gost in gostji:
doc. dr. Jure Knez, dr. med., EFOG-EBCOG, specialist ginekologije in porodništva
doc. dr. Helena Ban Frangež, dr. med., specialistka ginekologije in porodništva (Dnevni center za endometriozo)
dr. Vesna Šalamun, dr. med., specialistka ginekologije in porodništva (Dnevni center za endometriozo)
Na dogodek se je potrebno prijaviti preko spletnega obrazca – dostopen tukaj.
Prijave zbiramo do 28. marca 2023 do polnoči.

SPLETNA KAMPANJA

Letošnjo spletno kampanjo bo pripravila Sekcija študentov zdravstvene nege in babištva. Vabimo vas, da objave delite na svojih socialnih omrežjih.

IZOBRAŽEVALNE STOJNICE

V Ljubljani in Mariboru bodo tekom marca organizirane izobraževalne stojnice o endometriozi:
LJUBLJANA, 14. 3. 2023 med 9. in 21. uro v Supernovi.
MARIBOR, 24. 3. 2023 med 9. in 21. uro v Europarku.

image0 225x300 - ENDOMAREC 2023NAGRADNA IGRA

Z Idealno pralno smo na naši Facebook in Instagram strani pripravile nagradno igro, ki poteka med 6. in 20. marcem 2023. Pogoji sodelovanja v nagradni igri so objavljeni tukaj. Z njo želimo informirati o simptomih endometrioze.

Obdarile bomo dve udeleženki oz. udeleženca, ki bosta pravilno odgovorili oz. odgovorila na nagradno vprašanje.

Nagradi:
– Menstrualne hlačke Idealno pralno po izbiri (Facebook),
– Vrečka Društva Endozavest (Instagram).

PLAKATI, LETAKI, RUMENE PENTLJE

Plakati, letaki in rumene pentlje so na voljo za osebni prevzem v Ljubljani in Mariboru – za več info nam pišite na .

ZA KONEC …

Društvo deluje na izključno prostovoljni ravni, organiziranje in izvedba programa pa zahtevata določena sredstva, zato bomo vesele vsakega prispevka, ki nam ga boste namenile_i. Za vaš prispevek se vam vnaprej zahvaljujemo.

Podatki za nakazilo donacije:
Podatki prejemnika: Društvo Endozavest, Partizanska 14 A, 1381 Rakek
Namen plačila: donacija
BIC banke prejemnika: HDELSI22
IBAN: SI56 6100 0001 3768 333
Referenca: 00 2023
Koda namena: CHAR

1f49b - ENDOMAREC 2023 Posebna zahvala Idealno pralnodm drogerie markt Slovenija in vsem drugim, ki ste nam finančno, materialno ali moralno priskočili na pomoč.