Vprašanje: Naty

| | Categories: Vprašanja in odgovori

Pozdravljeni!

Pravkar sem se včlanila v društvo Endozavest in sem zelo vesela, da obstaja.
Meseca marca sem bila zaradi bolečin operirana laparoskopsko, kjer so mi ugotovili endometriozo, 5 cm na levi strani. Odstranili so žarišče in uredili vse kar je bilo potrebno. Čez 6 mesecev so nastale bolečine, ki so se stopnjevale v vsakodnevne. Sedaj so bolečine neznosne na desni strani. Po vseh UZ pregledih,  ki sem jih opravila, so ugotovili endometriozo, ki bi se naj nahajala na predelu črevesja. Trenutno čakam na operacijo.
Zanima me kaj lahko naredim sama, da ne bi endometrioza tako hitro napredovala? Zelo sem prestrašena in ne vem kako si naj pomagam. Bojim se, da mi bo čez čas poškodovala vse kar je na dosegu. Pri 31 letih pa si tega resnično ne želim. Hvala lepa za odgovore, Naty

doc. dr. Martina Ribič Pucelj odgovarja:

Nenavadno se mi zdi, da bi se v tako kratkem času endometrioza ponovno pojavila in to na črevesju. Morda je bila pri prvi laparoskopiji spregledana.
Če gre res za endometriozo črevesja predvidevam, da so vam naredili ustrezne preiskave kot je endorektalni ultrazvok.
Sami za preprečitev ponovitve ne morete narediti nič posebnega, obstajajo pa zdravila, ki pomembno zmanjšajo ponovitve.  Zelo pomembno pa je kako je narejena prva operacija. Upam, da bo tokratna operacija uspešna in da vam bodo po posegu predpisali ustrezna zdravila.