Vprašanje: Lena

| | Categories: Vprašanja in odgovori

Pozdravljeni!

Endometriozo so mi ugotovili šele pri 44ih (pri laparoskopiji so odstranili čokoladno cisto na jajčniku ter nodus na sečevodu), težave z bolečinami so se mi sicer pričele pojavljati pred dobrim letom, do 30 leta sem trikrat zanosila in rodila brez posebnosti.

Do nastopa menopavze obstaja nevarnost ponovitve, kot so mi razložili. Hormonske kontracepcije nisem nikoli uporabljala, ker je za zaščito poskrbel mož. Tudi sedaj bi se hormonski terapiji rada izognila, če ni nujno potrebna. Vem, da je statistika le statistika, pa vendar me zanima, če obstajajo kakšne raziskave o tem, ali hormonska terapija res prepreči ponovitve endometrioze in za koliko časa?

Namreč, prebrala sem veliko o tej temi na nemških spletnih straneh (tudi zdravniki odgovarjajo oz. imajo članke) in mnenja o uporabi hormonske terapije so pri njih deljena. Velik poudarek je tudi na homeopatiji in TKM, kar pri nas nekako ni preveč zaželjeno oz. omenjeno.

Hvala za vaše mnenje.
Lep pozdrav, Lena

doc. dr. Martina Ribič Pucelj odgovarja:

Endometrioza naj bi se ponovila pri do 50 procentih žensk, odvisno od oblike.  Zaenkrat še ni načina zdravljenja, ki bi vsem pacientkam omogočila dokončno ozdravitev.
Številne relevantne raziskave potrjujejo, da neprekinjeno jemanje kontracepcijskih tablet pomembno zmanjša tveganje za ponovitev endometrioze.