Vprašanje: Ana

| | Categories: Vprašanja in odgovori

Pozdravljeni,

Stara sem 25 let. Trenutno ne načrtujem otrok vendar pa si jih zelo želim imeti kmalu. Ginekologinja mi je z ultrazvokom postavila diagnozo endometrioza na jajčniku. Izmerila mi je cisto velikosti 20. Kaj več mi o tem povedala le da je to strjena kri. Omenila mi je tudi da lahko izgine sama. Spolnih odnosov do 24 leta nisem imela. Velikokrat pa sem imela težave z bolečimi menstruacijami, včasih tudi močnim krvavenjem. Za bolečine sem dobila lekadol, potem tudi brufen ko so bile bolečine močnejše. Ko sem pred prvim spolnim odnosom odšla h ginekologinji po kontacepcijske tabletke sem dobila Belaro zaradi omenjenih bolečih menstruacij. Na pregledu čez 1 leto ko sem že imela odnose in sem odšla na odvzem brisa pa sva se odločili da jemljem po 3 zavojčke tablet in en teden premora pa spet 3 in 1 teden, itd. da izboljšam boleče menstruacije. Marca pa sem dobila vmesno krvavitev z bolečinami in me je po 3 dneh vmesne krvavitve naročila in predlagala da narediva ultrazvok da vidima če je vse v redu. Videla je cisto velikost 20 na jajčniku (predvidevam da mm saj je nisem najboljše razumela). Omenila mi je da je lahko samo kri zaradi vmesne krvavitve lahko pa bi bila endometrioza. Predpisala mi je kt Sibilla ki sem jih jemala 3 škatlice zapored brez premora in potem 1 teden premora nato pa sem sedaj imela kontrolni pregled. Ponovno me je pregledala z ultrazvokom in pravi da je izmerila 20,6 ampak da je to v bistvu enaka velikost saj ni more čisto natančno določiti in da je dobro da se ni povečala. Do novembra ko imam spet kontrolo mi je svetovala naj nadaljujem s takšnim jemanjem kt Sibilla lahko pa tudi podaljšam jemanje in jih jemljem 6 zapored in 1 teden premora. Kaj mi vi svetujete. Povedala mi je tudi da se s tem boriva proti neplodnosti in da bom na kontracepcijskih tabletkah dokler se ne odločim zanositi in takrat bi me poslala na laparoskopijo in nato bi zanosila. Naj omenim še da bolečin med spolnim odnosom nikoli nisem imela.. izjemoma mogoče 5 krat pa še to bi pripisala drugim vzrokom, pa imam spolne odnose redno, ponavadi 4-5 krat na teden. Prosim vas za vaše mnenje pri diagnozi. Je mogoče da to ni endometrioza ampak samo benigna cista na jajčniku? Je odločitev glede laparoskopije ginekologinje primerna ali bi lahkos torila tudi kaj drugega, je možnost da cista izgine sama?
Zadnje leto in pol sem pod precejšnjim stresom zaradi odnosov v družini, bi to tudi lahko bil vzrok težav oz. pripomogel k tem težavam. Brala sem tudi da ginekologi predpišejo tablete za enodmetriozo zato me zanima ali je Sibilla v redu ali bi lahko uporablajla kaj drugega. Zares si zelo želim zanositi in imeti otroke zato me zelo skrbi ta negotovost in me zanima ali je še karkoli kar bi lahko naredila za razjasnitev diagnoze, izboljšanje in da se pozdravim. BI lahko opravila pregled še kje drugje razen pri svoji ginekologinji ali še kakšno drugo preiskavo? Prosila bi vas za mnenje kako naj postopam pri zdravljenju. Prebrala sem že ogromno o endometriozi in zgodb žensk in se odločila da poskusim z endo dieto, gibanjem, jogo.

Hvala za odgovor in lep pozdrav.
Ana

doc. dr. Martina Ribič Pucelj odgovarja:

Pri tako majhni endometriotični cisti običajno ne ukrepamo oziroma ne operiramo. Neprekinjeno jemanje kontracepcijskih tablet sorazmerno uspešno zavira napredovanje endometrioze in bolečine. Za laparoskopijo se odločimo, če je endometrioza vzrok za neplodnost ali če gre za kronično medenično bolečino. Tako majhna cista nedvomno ni vzrok za bolečine, predvidevam, da je razen endometriotične ciste prisotna tudi peritonealna endometrioza. Sledite navodilom vaše ginekologinje, če pa bodo bolečine vseeno vztrajale, bi priporočila laparoskopijo. O endo dieti so mnenja, tudi strokovnjakov, deljena.