Vprašanje: Katka

| | Categories: Vprašanja in odgovori

Pozdravljeni!
Za vas imam nekaj vprašanj, saj ne vem več na koga naj se obrnem. Stara sem 28 let, pri 25 letih so se začele bolečine v trebuhu, kjer niso našli vzroka. Že 2 leti hodim po bolnicah in za mano je že ogromno preiskav. Vse do 25 leta so bila moja perila normalna. Razen tega, da imam sindrom PCOS, drugih težav ni bilo. Perila so bila boleča, ampak ne tako zelo, da mi Lekadol nebi pomagal. Po 25 letu pa so se začele bolečine. Med perilom me spremlja grozna bolečina v medenici in bolečine v spodnjem delu trebuha. Pravijo, da je to normalno. Že 2 leti zaradi tega obiskujem zdravnike. Predpisali so mi tudi antidepresive, ker so bili mnenja, da je vse na psihični ravni. Ker bolečina po 8 mesecih ni izginila, sem jih nehala jemat. Potem sem imela diagnostično laparoskopijo, kjer endometrioze niso potrdili, odstranili pa so zarastlino,ki je ostala od laparoskopske operacije žolčnika. Kljub temu so me napotili v Center za endometriozo, kjer pa so mi svetovali čimprejšnjo zanositev. Situacija je sledeča: zanositi ne morem že več kot leto dni, bolečine v trebuhu so se začele zelo pogosto pojavljati, ne samo ob menstruaciji ampak tudi tekom meseca. Ostali simptomi so bolečina v medenici ob perilu, bolečina v mehurju, ki je med perilom pekoča, v urinu so že več kot leto dni in pol prisotni levkociti in eritrociti, slabost in bruhanje med perilom, zaprtje nekaj dni pred perilom, čeprav krvi v blatu nisem nikoli videla, … Bolečina se vedno pogosteje pojavlja na desni strani trebuha – vse od jajčnika pa do rebrnega loka. Včasih je ta bolečina tako neznosna, da ne znam določiti kaj me boli. vem Boli tako močno, da protibolečinske tablete ne pomagajo. Po dveh cistoskopijah ni bilo nič ugotovljeno, razen mogoče razširjene vene za mehurju. Izvidi so vredu, a boli kot, da bi me rezali.

Trenutno sem v bolnišnici, ampak ničesar ne ugotovijo. Resnično sem že popolnoma obupana. Bolečine me izčrpavajo tako psihično kot fizično.

Prosila bi vas, če mi mogoče svetujete kaj naj naredim. Že v naprej se vam najlepše zahvaljujem za vaš odgovor.

Z lepimi pozdravi.

Katka

 

doc. dr. Martina Ribič Pucelj odgovarja:

Vaše težave so res hude, sumljive za endometriozo, vendar kot navajate je pri laparoskopiji in cistoskopiji niso ugotovili. Seveda je brez pregleda težko svetovati. Bi vam pa priporočila, da poskusite tri mesece neprekinjeno jemati kontracepcijske tablete in boste videli ali so težave manjše. Seveda v teh treh mesecih zanositev ni mogoča.



Pozdravljeni!

Pred nekaj časa ste mi odgovarjali na vprašanja, glede na to, da je bila v bolnišnici SG narejena laparoskopija in da težave kljub temu vztrajajo, ste mi svetovali, naj bi za 3 mesece poskusila kontracepcijske tabletke, danes sem bila pri ginekologinji in se popolnoma strinja, je pa prosila, če je možno, da bi povedali, katere kontracepcijske tablete bi priporočali vi, ker sama nima toliko izkušenj.

Najlepša hvala za vsak odgovor.

Katka

doc. dr. Martina Ribič Pucelj odgovarja:

Priporočam Cerazette ali Qlairo.