Vprašanje: Nuša

| | Categories: Vprašanja in odgovori

Pozdravljeni,

pri vas sem bila na operaciji zaradi endometrioze in po njej ste mi predpisali terapijo s tableti Visanne. Zmenili sva se, da naj jih jemljem vsaj 6 mescev in se po tem zmenimo kako naprej.
Po vašem odhodu so me dodelili drugemu zdravniku, ki mi je kar naprej predpisovali Visanne, češ da sicer se mi lahko stanje ponovi in da nič drugega ne bo uspešno za preprečevanje nastajanja endometrioze. Tako jemljem Visanne že skoraj 5 let.
Ker nisem prepričana ali je tako dolgo jemanje teh tablet sploh priporočljivo in normalno, sem šla še po drugo in tretje mnenje, vendar ne vedo veliko o teh zdravilih.

Prosila bi vas za vaše mnenje o tako dolgem jemanju Visanne in ali je to lahko že škodljivo.

Hvala in lep pozdrav.

Nuša

 

doc. dr. Martina Ribič Pucelj odgovarja:

Preden so uvedli zdravilo, so proučevali morebitne negativne učinke na organizem po 2 letnem neprekinjenem jemanju in ugotovili, da nimajo vpliva na presnovo, jetra in kostno gostoto, zato menim, da vam zdravilo ni škodovalo. Vendar pa se mi zdi nesmiselno jemati tako drago zdravilo tako dolgo. Običajno predpišemo Visanne za pol do enega leta, potem prekinemo in zdravila uvedemo le, če se endometrioza ali njeni simptomi ponovijo. Sicer pa ponovitev endometrioze sorazmerno uspešno preprečuje tudi neprekinjeno jemanje kontracepcijskih tablet, zlasti Qlaira in Cerazette. V primeru, da ni znakov ponovitve endometrioze, bi svetovala prenehanje.