Vprašanje: Tina

| | Categories: Vprašanja in odgovori

Pozdravljeni!

Pred skoraj dvema letoma sem bila laparoskopsko operirana zaradi globoke endometrioze (oba jajčnika), čaka pa me nova operacija, saj sta se jajčnika zlepila nazaj skupaj in prilepila tudi na maternico.
Stara sem 25 let, otrok še nimam. Po operaciji se načrtuje zanositev. Moje vprašanje se nanaša na zdravilo Visanne, ki ga bom jemala 2 leti (več se odsvetuje), vendar pa obstajajo nekatera mnenja, da je še nekaj časa po prenehanju jemanja Visanna težje zanositi. Zato me zanima, ali bi bilo bolje, da tablete nekaj časa pred operacijo zamenjam. Kaj še lahko naredim, da povečam možnost zanositve? Ginekologinja mi bo za naravno zanositev dala največ šest mesecev časa, potem pa bo potrebna umetna oploditev (ne želi tvegati ponovitve bolezni, saj je bila že prva operacija zelo težka). Kakršenkoli nasvet v zvezi s tem bi mi prišel prav.
Drugo vprašanje se nanaša na endodieto. Veliko posameznic na internetu pravi, da jim je pomagala ustaviti napredovanje bolezni. Največji problem hrane naj bi bil predvsem gluten, saj naj bi povzročal vnetne procese v telesu in zaradi tega poslabšal endometriozo. Kakšno je vaše mnenje glede te diete, je učinkovita?

Vnaprej se Vam zahvaljujem za vaše nasvete!

doc. dr. Martina Ribič Pucelj odgovarja:

  • Če ne gre za ponovitev endometrioze, temveč zgolj za zarastline po prvi operaciji, je vnovična operacija, pri kateri se sprostijo zgolj zarastline, lahko zelo uspešna. Priporočila bi tudi določitev AMH in FSH, ki bi pokazala, kakšna je rezerva jajčnika, kar bi pripomoglo k odločitvi o tem, ali vnovična operacija ali IVF.
  • Pri ženskah, ki v bližnji prihodnosti ne načrtujejo nosečnosti, po operaciji uvedemo hormonska zdravila, ki zmanjšajo (ne preprečijo popolnoma) možnost ponovitve oziroma do eventualne ponovitve pride pozneje. Enakovreden učinek ima tako Visanne kot neprekinjeno jemanje kontracepcijskih tablet, odvisno od tega, katera zdravila pacientka lažje prenaša, saj imajo vsa lahko tudi stranske učinke. Visanne ne zmanjša možnosti zanositve in tudi če pacientka zanosi med jemanjem zdravila, ni indikacije za prekinitev nosečnosti.
  • Dieta brez glutena je trenutno modni hit. Razen te diete se pri endometriozi priporočajo še številne druge. Razne diete lahko olajšajo nekatere težave, ni pa nobenega znanstveno podprtega dokaza o vplivu na sam nastanek oziroma ozdravitev endometrioze.