ENDOMAREC 2024: Posnetki predavanj

| | Categories: Novice, Objave

1f49b - ENDOMAREC 2024: Posnetki predavanj ENDOMAREC 2024: Endometrioza in plodnost

Predavateljica: dr. VESNA ŠALAMUN, dr. med., specialistka ginekologije in porodništva (Dnevni center za endometriozo)

Endometrioza je najpogostejši vzrok težav s plodnostjo pri ženskah, saj se ta pojavlja kar v 20-40 % primerih. Vpliv endometrioze na plodnost še ni v celoti pojasnjen, odvisen pa je od razširjenosti oziroma stadija endometrioze. Ta na plodnost vpliva na več načinov: v obsežnejših oblikah endometrioze je vpliv predvsem anatomski, saj močno spremeni anatomijo male medenice; v blažjih oblikah pa je možnih več razlag, od spremenjenega izločanja določenih lokalnih dejavnikov, ki nato vplivajo na delovanje jajčnikov, jajcevodov, maternice in tudi semenčic, do motenj ovulacij jajčnika.

1f49b - ENDOMAREC 2024: Posnetki predavanjENDOMAREC 2024: Dolgoročno spremljanje in zdravljenje endometrioze

Predavatelj: prof. dr. JURE KNEZ, dr. med., EFOG – EBCOG (UKC Maribor)

Endometrioza močno vpliva na kakovost življenja vsake desete ženske (30.000-40.000 žensk v Slovenji) in lahko povzroča hude medenične (kronične) bolečine, boleče menstruacije in spolne odnose, ter težave s plodnostjo. Dejstvo, da je endometrioza kronična bolezen težko spremenimo, še zmeraj pa obstaja mnogo stvari in področij v življenju, na katere pa vseeno lahko vplivamo in ki doprinesejo k izboljšanju počutja. Opolnomočenje z ustreznimi informacijami in posledično izboljšano upravljanje z boleznijo je le en izmed njih.

 

1f49b - ENDOMAREC 2024: Posnetki predavanjENDOMAREC 2024: Adenomioza

Predavateljica: izr. prof.. dr. HELENA BAN FRANGEŽ, dr. med., specialistka ginekologije in porodništva (Dnevni center za endometriozo)

Na dogodku bomo spoznavale_i adenomiozo – “sestro endometrioze”. Adenomioza je stanje, pri katerem se maternični sluznici (endometriju) podobno tkivo pojavlja v steni maternice (miometriju). Lahko je razpršena (difuzna) ali žariščna (fokalna), kar pomeni, da se lahko širi po maternici ali pa je združena v skupine. Zanjo zboli 20–35 % žensk. Bolezen povzroči znatno bolečino in nelagodje, zanjo so najznačilnejši simptomi kot so močne menstrualne krvavitve, boleče menstruacije in menstrualni krči (dismenoreja), medciklične krvavitve, napihnjenost, bolečine pri spolnih odnosih (med in/ali po njih) (disparevenija), bolečine v medenici, težave z zanositvijo, spontani splav. Lahko se izraža tudi asimptomatsko. Vzrokov za njen nastanek še vedno ne poznamo.

1f49b - ENDOMAREC 2024: Posnetki predavanjENDOMAREC 2024: Zdravje mišic medeničnega dna in tehnike sproščanja

Predavateljici:
LEA ZGONC, dipl. fizioterapevtka
MANCA VORINA, mag. psihologije
(Center za krepitev zdravja Krško)

Na predavanju spoznavamo glavne značilnosti medeničnega dna, njegove funkcije in skrb za zdravje tega, ter osnovne značilnosti in zakonitosti sproščanja.