Vprašanje: Eva

| | Categories: Vprašanja in odgovori

Spoštovani,

včeraj sem imela predvideno laparoskopsko odstranitev endometrioma na levem jajčniku (cca 4x6cm, če se prav spomnim). Postopka v bolnišnici niso opravili, ker so takoj po začetku laparoskopije odkrili obširno endometriozo v mali medenici, čvrste adhezije črevesja proti desnim adneksom, ki so praktično neprepoznavni, viden je le jajčnik, jajcevod pa ne (prepisano z odpustnice). Dobila sem napotnico s stopnjo nujnosti “zelo hitro” za dnevni center za endo., tam pa so mi dali (zaradi dopustov) datum pregleda (ne operacije) šele 21. 8. Zaradi hudih bolečin sploh ne vem, kako bom zdržala do takrat, pa še to ni datum posega, ampak zgolj pregleda. Razmišljam, da bi preverila v Avstriji na zasebni kliniki. Lepo vas prosim za mnenje, če je taka čakalna doba v mojem primeru ok (glede na stopnjo nujnosti) oziroma kaj naj sploh naredim – enostavno počakam? Hvala! K mojemu vprašanju naj še dodam: stara sem 34 let, otrok nimam. Na izvidu so diagnoze: 80.1, 80.3, 99.4. Baje je veliko zarastlin v desnem delu pri slepiču (operiran leta 1995, ni bil razlit). Menim, da pri meni glede na simptome (razen endometrioma) ne bi rekli, da gre za endometriozo: nimam bolečih M (mogoče kak dan), nimam močnih M, spolni odnosi so ok (občasno rahle bolečine po odnosu). Čutim pa bolečine v desni strani trebuha (sem bila zaradi tega na uz, kolono- in gastroskopiji) ter kot neko pretakanje in brbotanje tam, kjer je bil operiran slepič. Je pa dejstvo, da odkar je cista na jajčniku tako velika, me pogosto boli tudi levi del trebuha (že samo malo hoje zbudi hudo bolečino).

Hvala za odgovor na vprašanje že vnaprej!

doc. dr. Martina Ribič Pucelj odgovarja:

Vsekakor verjamem, da vas skrbi in da imate težave, vendar datum za operacijo oz. pregled nikakor ni predolg, kajti omenjeno stanje nikakor ne ogroža vašega zdravja. Povsod pa je zdaj čas dopustov in čakalne dobe so nekoliko daljše. Priporočam, da počakate na termin in si do takrat lajšate bolečine, ki pa po vasem poročilu niso pretirane. Mislim, da vas je predvsem preplašil izvid.
Kar se tice privatnih klinik v Avstriji nimam najboljših izkušenj. V Ljubljani opravlja te posege team ginekologov, kirurgov in po potrebi tudi urologov.
Lp

Več o tem kam se obrniti po pomoč si lahko preberete tukaj: https://endozavest.si/o-endometriozi/na-koga-se-obrniti/