Vprašanje: Anja

| | Categories: Uncategorized

Pozdravljeni,

Sem Anja, stara 26 let. Trenutno se spopadam z hudimi bolečinami v predelu jajčnikov, nad sramno kostjo, bolečimi spolnimi odnosi, bolečino ob začetku in koncu uriniranja in občasno krči v zadnjiku, trtici.. Skoraj vsakodnevno imam prisotne glavobole. V času ovulacije in menstruacije je bolečina izrazitejša in ne pomaga noben analgetik. Bolečina je bila pred nekaj časa občasna, zdaj je skoraj vsakodnevna. Imam tudi hudo napihnjen trebuh, ne glede na to, kaj jem. Opravila sem mr male medenice, rezultati so sledeči: Manjši endometriom v desnem ovariju (7mm). Levo je po MR videzu ob foliklih še cista corpus luteuma. Drugje v medenici ne odkrijem morebitnih endometriotičnih žarišč. IUD in situ. Po mnenju ginekologa nimam endometrioze, endometriom v desnem jajčniku pa naj ne bi smel povzročati takih težav. Zaradi konstantnega nerazumevanja s strani zdravnikov glede mojega dejanskega počutja se počutim popolnoma spregledano in nerazumljeno. Naj omenim, da sem pri 15 letih imela laparaskopijo zaradi ciste desnega jajčnika. Leto po tem so se začele težave z zaprtjem/drisko, bolečino podobno trenutni. zdi se mi, da so se težave omilile z kontracepcijo. Pred 4 leti sem zanosila in imam dva otroka, v času obeh nosečnosti ni bilo nobenih težav, dokler se zopet ni vzpostavila redna menstruacija. Prosim vas za vaše mnenje, predvsem me zanima ali endometriom res ni znak za endometriozo? Ali obstaja možnost, da se določene stvari na MR ne vidijo? Ali po vašem mnenju glede na izvid lahko pričakujem operacijo? Iskreno vam bom hvaležna za kakršno koli informacijo ali odgovor.

Lepo vas pozdravljam.

doc. dr. Martina Ribič Pucelj odgovarja:

Omenjen endometriom praviloma ne povzroča posebnih težav in zato tudi ni indikacija za operacijo. Magnetna resonanca je sorazmerno zanesljiva diagnostična preiskava, vendar kot večina neinvazivnih diagnosticnih postopkov ni absolutno zanesljiva, razen tega je zanesljivost preiskave deloma odvisna tudi od izkušenj radiologa.

Glede na vase težave mislim, da bi bilo smiselno opraviti diagnostično laparoskopijo v primeru, da hormonsko zdravljenje ne bo učinkovito.
Lp

Več o tem kam se obrniti po pomoč si lahko preberete tukaj: https://endozavest.si/o-endometriozi/na-koga-se-obrniti/