Vprašanje: MAJA

| | Categories: Vprašanja in odgovori
Pozdravljeni,

Nekaj dni nazaj sem opravila laparoskopijo, odstranili pa so mi tudi pregrado. Do samega posega sem prišla zaradi zelo bolečih menstruacij (izguba zavesti) in pa zaradi krvi v blatu samo času menstruacije. Kri v blatu med menstruacijo redno opažam že tri mesece, predvidevam da je bila prisotna verjetno tudi že prej, pa na to enostavno nisem bila preveč pozorna.

Skratka, po opravljeni laparoskopiji in dveh minutah vizite, so mi reklil, da so našli endometriozo na pelvičnem peritoneju (so jo tudi odstranili), ostalo naj bi bilo bp. Na izvidu (ki sem ga dobila po viziti) ni napisano, da bi črevesje sploh pregledali (pregledali so jetra, diafragmo, želodec), mene pa seveda še vedno skrbi, da imam endometriozo tudi na črevesju, pa je pač niso opazili. Sama teh krvavitev ne morem dati z glave in bi si želela, da se zadeva še preveri (krvavitev je precej obilna in ni pomešana z blatom, vendar sigurno ni vaginalna) – kaj menite vi? Je potrebna dodatna preiskava, glede na to da je črevesja pač precej dolga stvar ali pa preprosto samo kompliciram …

doc. dr. Martina Ribič Pucelj odgovarja:

Simptomi so sumljivi za endometriozo črevesa. Vsekakor morate opraviti pregled črevesa.

Svetujem magnetno resonanco ali endorektalni ultrazvok, ki pa ga izvajajo samo v Diagnostičnem centru Bled. Nikakor ne kolonoskopije, ki ne ugotovi endometrioze v več kot 90%.