Vprašanje: Natalija

| | Categories: Vprašanja in odgovori
Spoštovani,
2018 sem bila operirana zaradi endometrioze (mala medenica). Bolečine so se v zadnjem letu poslabšale, zlasti ob menstruaciji in ovulaciji. Težave: bolečine v mali medenici, neprestano tiščanje navzdol, napihnjenost, itn.. Napotena sem bila na MR male medenice.
Citiram izvid: Sled proste tekočine v Douglasovem prostoru. Uterus leži v AVF položaju, endometrij je primeren, meri 6 mm. V področju cerviksa so posamične Nabothijeve ciste. Ovarija ležita na anatomskem mestu, desni meri 37 x 20 mm. V njem so številni folikli, nima izgleda policističčnega ovarija. Levi ovarij meri 26 x 17 mm, primernega izgleda. Ob rektumu levo je suspektno za zarišče endometrioze, velikosti 17 x 14 mm. Drugje v medenici ne vidim sumljivih sprememb. V mali medenici ni patološko povečanih bezgavk. Sečni mehur je skoraj prazen in ni primeren za oceno. Črevesne vijuge so primernega izgleda.  Mnenje: Sumljivo za žarišče endomtrioze ob rektumu levo.
Vljudno naprošam za Vaše mnenje. Hvala, Natalija

doc. dr. Martina Ribič Pucelj odgovarja:

Omenjeno žarišče endometrioze bi bilo načelno lahko vzrok za vaše težave. Posvetujte se z ginekologom, ki vas je operiral. Verjetno pa bi bilo smiselno poskusiti s hormonskimi zdravili, ki bi nedvomno ublažila vaše težave, če je vzrok za njih endometrioza.