Vprašanje: Sara

| | Categories: Vprašanja in odgovori

Pozdravljeni.

Leta 2015 sem bila zaradi endometrioze operirana v spodnjem levem delu trebuha. Izrezali so mi tkivo, dobila sem kontracepcijske tablete YAZ in jih jedla vse do maja 2021. Menstruacije v tem času nisem imela (mogoče 1 na leto), bolečin tudi ne. Letos maja 2021 sem z jemanjem po nasvetu na bioresonanci prenehala. Ginekologinja ni imela nobenega mnenja, da je vseeno kako se odločim. Da lahko imam YAZ naprej, da lahko preneham, da mi lahko da Cerelle, ki so baje novejše in boljše, da je glede endo čisto vseeno kako naprej. Takrat sem se potem v ordinaciji odločila, da naj mi napiše recept za Cerelle, če so vsaj boljše od starih.

Po premisleku doma pa sem se odločila, da ne bom jemala nobenih več. In… naslednji mesec sem takoj dobila močno menstruacijo, sicer brez nekih posebnih bolečin. Sedaj imam vsak mesec redno in mogočo menstruacijo. Me je pa začelo ponovno med menstruacijo pikati in boleti na mestu v trebuhu, kjer so mi odstranili tkivo endo. Plus tega mi noro, ampak res noro izpadajo sedaj lasje! Še malo in bom res plešasta!! Tako da se mi več ne zdi dobra ideja, da sem prenehala s kontracepcijo, čeprav so stranski učinki kar resni.

Kaj predlagate?

Ginekologinja ne ve kaj naj, da je normalno, da lasje izpadajo, da naj bi mogoče nehali, mogoče ne. Naj preverim pri dermatologu. Do takrat bom že brez las. Da pa je tudi normalno, da me boli kaj v trebuhu… čeprav me prej od operacije ni nikoli več bolelo. Res me je strah, da ta bolečina na mestu operacije opozarja, da se endo vrača. Takšnih bolečin kot pred operacijo si res ne želim več nazaj. Lasje bi pa tudi rada še imela.

Res prosim za vaše mnenje.

Hvala.
Sara

doc. dr. Martina Ribič Pucelj odgovarja:

V primeru da se je endometrioza ponovila, kar ni izključeno, vsekakor svetujem kontracepcijske tablete, o bioresonanci pa imam svoje mnenje. Kar se tiče izpadanja las, vam ne znam svetovati, vsekakor bi svetovala obisk pri dermatologu, potrebno pa je tudi izključiti motnje v delovanju ščitnice.