Vprašanje: Saša

| | Categories: Vprašanja in odgovori

Pozdravljeni,
stara sem 43 let in imam enega otroka. Pred 8 leti sem bila na Ginekološki kliniki sprejeta za op. terapijo pelvialgije, endometrioze sakrouterinih ligamentov in ingvinalnega kanala. Operacijo ste opravila vi. Po operaciji bolečin ni bilo več, vendar ste mi na mojo željo, ker nisem želela imeti menstruacij predpisala KT Stedril, ki sem jih jemala približno 2 leti. Potem pa so se mi pojavile bolečine na desni strani dimelj in mi je novo izbrana ginekologinja (ker vas v Leonišču žal ni bilo več) predpisala Vissane, po katerem so bolečine izginile. Jemala sem ga 5 let in se odlično počutila ter bila ves ta čas brez krvavitev in bolečin. Nato pa so se mi lani junija naenkrat pojavile krvavitve (včasih tudi močnejše) in se niso ustavile. Po 2 mesecih sem zato prekinila z jemanjem Vissane in krvavitve so prenehale. Ginekologinja je na UZ ugotovila adenomiozo in predlagala terapijo z Cerezette. Žal sem morala prekiniti tudi to terapijo, ker sem štiri mesece jemanja teh tablet ves čas malo krvavela, vendar brez bolečin. Zdaj tri mesece ne jem KT. Prva in druga menstruacija sta bili ok, ta mesec pa se mi je med menstruacijo spet pojavila bolečina na isti desni strani dimelj kot sem bila že leta 2011 operirana. Bolečina ni izginila po menstruaciji pač pa me ves čas boli. Celoten predel je zelo boleč na dotik, občasno se pojavi tudi ostro špikanje, prisotne so tudi bolečine v desno stegno in križ. Imam občutek zategnjenosti in zato težko hodim. Vse me tišči kot da bi imela menstruacijo, čeprav je nimam že 10 dni. Naročena sem na UZ dimelj, čeprav sem prepričana da gre spet za endometriozo.
Ginekologinja je na UZ rekla, da če bom imela vsega dovolj (torej neprestanih krvavitev ob jemanju hormonske terapije in bolečin, če ne bom jemala hormonov) imam edino možnost odstranitev maternice (jajčniki bi ostali).
Kaj menite vi? Ali naj spet pričnem jemati Vissane ail morda katere druge KT? Zanima me še kakšne so slabe strani odstranitve maternice oz. ali se mi lahko zaradi tega potem pojavijo kakšne druge težave?

Najlepša hvala za odgovor in lep pozdrav.
Saša

doc. dr. Martina Ribič Pucelj odgovarja:

Ponovitev endometrioze ingvinalnega kanala je po mojih izkušnjah izjemno redka, zlasti ker ste ves čas jemali hormonska zdravila. Morda bi bil smiselen pregled dimelj z magnetno resonanco. Če so krvavitve res posledica adenomioze, ne vem zakaj vam ginekologinja ni priporoćila materničnega vložka Mirena, ki zelo učinkovito blaži simptome adenomioze. Odstranitev maternice nima nobenega posebnega vpliva na kakovost življenja, ohranitev jajčnikov pa bi povzročila še naprej težave v primeru endometrioze v mali medenici, na katero tudi Mirena ne vpliva. Svetujem, da počakate na dodatne preiskave, ter se nato pogovorite z ginekologinjo.