Vprašanje: Pika

| | Categories: Vprašanja in odgovori

Stara sem 45 let, diagnozo endometrioze sem dobila pred 13 leti (4. stopnja, s čokoladnimi cistami in lezijami povsod), temu so preko petih let sledile 3 laparoskopije in embolizacija fibroiov (ti so se pridružili endometriozi, največji je imel premer 12cm) in zraven tudi preizkušanje vseh možnih hormonskih zdravljenj (tabletke proti zanositvi – mešane in samo progesteronske, Mirena, itd. – ničesar od tega nisem mogla prenašati zaradi groznih stranskih učinkov). Zaradi moje preobčutljivosti na estrogen, ki zelo poslabša redne migrene z avro, je edino zdravljenje, ki je pomagalo na dolgoročni rok, kemična menopavza. Za to zdaj že pet let dobivam mesečne injekcije Decapeptyl (triptorelin 3mg) in trenutni načrt je, da bom to dobivala še naslednjih 5-10 let, do moje prave menopavze. S specialistom se strinjava, da je to najmanj invazivna varianta, ki kot rečeno dobro deluje, zato želim to nadaljevati (edina preostala možnost je histerektomija, kjer odstranijo tudi jajčnike, kar pa bi bilo po specialistovem mnenju zelo komplicirana operacija zaradi vseh lezij in drugih povezav, ki so nastale v prejšnjih operacijah in med potekom bolezni). Injekcije dobro prenašam in nimam stranskih učinkov (razen tega, da nimam več menstruacije in da sem brez bolečin, kar se mi po letih kroničnih bolečin še sedaj zdi skoraj čudežno – čeprav se morda sliši pretirano, so mi v resnici vrnile življenje, saj sem pred tem 20 dni vsakega cikla preživela v močnih bolečinah). Na primer, sploh nimam vročinskih oblivov ali mentalnih težav. Zaradi preobčutljivosti na estrogen tudi ne jemljem HRT, mi pa specialist zaradi tega redno kontrolira kostno gostoto (dexascan vsake 2 leti), zaenkrat je ta normalna.
Ker od leta 2001 živim v tujini, je bilo vse to zdravljenje opravljeno izven Slovenije. V zadnjem času zaradi osebnih razlogov razmišljam o morebitni vrnitvi v Slovenijo, v roku 2-3 let, vendar se mi vse bolj zdi, da bi bila moja endometrioza in predvsem nadaljevanje tega konkretnega zdravljenja velika ovira. Zato me zanima, ali bi se dalo zdravljenje z mesečnimi Decapeptyl injekcijami v Sloveniji nadaljevati (ali so te dosegljive)? Kot drugo pa me zanima, da če se preselim nazaj, kako bi bilo mozno čimprej najti specialista, ki bi bil voljan nadaljevati ta režim zdravljenja, ki morda ni najbolj konvencionalen?
Lep pozdrav, Pika

doc. dr. Martina Ribič Pucelj odgovarja:

Večletno zdravljenje z GnRH analogi (decspeptil in sorodni preparati) se mi zdi milo rečeno, neverjetno. Zdravljenje z omenjenimi zdravili je omejeno na 6 mesecev, v izjemnih primerih na 12 mesecev. To ni moje mnenje temveč navodila Zvezne agencije za hrano in zdravila (Food and drug administration), ki skrbi za varno uporabo zdravil. Osnova je veliko tveganje za osteoporoz, ki se lahko pokaže tudi kasneje, izgubljena kostna gostota pa se po prenehanju zdravljenja obnovi le v 10%. Prav tako je omenjeno zdravljenje upravičeno v primeru očitne ponovitve endometrioze in težav povezanih z njo. Glede na 3 operacije in večletno zdravljenje s hormoni praktično skoraj ni verjetnosti, da se vam endometrioza ponovila. Odstranitev maternice je upravičena ob napredovanju endometrioze in s tem povezanimi težavami, ne vidim pa problema zakaj bi bil omenjeni poseg, seveda ce je indiciran, tako zahteven, saj opravljamo še bolj zahtevne operacije. Ne vem na osnovi česa je predvidena menopavza pri vas pri 55 letih, evropsko povprecje je 52 let, glede na vse operacije in terapije pa obstaja verjetnost, da bo pri vas nastopila mena še prej. Omenjena zdravila se seveda dobijo tudi v Sloveniji, predpisujejo pa se v okviru bolnišničnega zdravljenja,  da ne bi prišlo do neindicirane in prekomerne uporabe. V Sloveniji vam nedvomno nihče od mednarodno uveljavljenih strokovnjakov ne bi predpisal tako dolgotrajnega zdravljenja z GmRH analogi.