Vprašanje: Jana

| | Categories: Vprašanja in odgovori

Pozdravljeni!

Stara sem 27 let. Imam obsežno endometriozo in nekaj miomov, ki naj ne bi bili moteči. Noseča še nisem bila. Leta 2016 so mi na levem jajčniku odkrili 3,5 cm veliko čokoladno cisto, ki so mi jo nato še isto leto laparoskopsko odstranili. Med posegom so odkrili obširne zarastline (debelo črevo priraščeno na zadnjo steno maternice, delno v tem tudi oba jajčnika). Stopnja endometrioze v izvidu ni bila opredeljena. Po posegu so mi predlagali 6-9 mesečno jemanje tablet Visanne in nato takoj zanositev. Tablete sem jemala 9 mesecev in nato sva s partnerjem poskušala po naravni poti zanositi. Po približno 9 mesecih poizkušanja sva se odločila pristopiti k specialistom in šla v IVF postopek. V prvem IVF postopku sem jemala Puregon (150 enot) in Gonapeptyl (0,1 mg/ml) 7 dni, sledila je punkcija, 8 jajčnih celic, od 4 zrelih se ni oplodila niti ena. Partnerjevo seme tudi ni najboljše, zato so izvedli ICSI postopek. Drugi ICSI je bil 4 mesece po prvem z drugačno stimulacijo. Menopur (2x75i.e.) in Dipheriline (0,1mg). Po 10 dneh je sledila punkcija, 13 jajčnih celic, 8 zrelih, oplodilo se jih je 5, na tretji dan so mi dva zarodka vstavili, dva sta bila peti dan zamrznjena. Do nosečnosti ni prišlo. Prejšnji mesec sem imela prenos zamrznjenih zarodkov, tudi neuspešno. Priprava na prenos je bila jemanje 3 tablet Estrofem na dan od prvega dne menstruacije, 5 dni pred transferjem začela isto še Utrogestan.
Ob dveh neuspelih prenosih zarodkov me je začelo skrbeti, kakšen je vpliv endometrioze na kakovost najinih zarodkov in na samo vgnezditev. Zdi se mi, da samo hitimo iz postopka v postopek. Doktor, ki naju obravnava meni, da endometrioza ne vpliva na potek IVF postopkov. Pri iskanju informacij o tem pa sem našla raziskave z nasprotnimi mnenji. Tudi da naj bi endometrioza močno vplivala na kakovost jajčnih celic in posledično na kakovost ter vgnezditev zarodka. Videla sem tudi informacije, da so pacientke v tujini najprej prejemale Prostap in šle nato direktno v IVF postopek (uspešno). Zanima me vaše mnenje, ker nočem svojemu zdravniku dajati predlogov prebranih na internetu (ker je on tisti, ki ve bistveno več kot jaz), še vedno pa me zanima drugo mnenje. Zaupam svojemu zdravniku, ampak imam še vedno določene pomisleke po neuspehih.
Ali menite, da bom imela ob večjem številu postopkov dejansko več možnosti za zanositev ob takšni stimulaciji. Zanima me tudi, če je potrebna pri IVF postopkih drugačna obravnava pacientk z endometriozo. Skrbi me, ker imam po postopkih skoraj vsakodnevne bolečine. Ali lahko kaj sama naredim za izboljšanje rezultatov? Težko je sedeti križem rok in čakati na rezultat. Zaenkrat sem spremenila prehrano glede na to, kar je priporočano pri endometriozi (knjiga Endometriosis: A Key to Healing Through Nutrition), oba s partnerjem jemljeva Profertil tablete in skrbiva za zdravo življenje.
Hvala za odgovor in lep pozdrav,
Jana

doc. dr. Martina Ribič Pucelj odgovarja:

Kar se tiče stimulacije jajčnikov mislim, da ste imeli ustrezno terapijo. Morda bi se pogovorili z embriologom v laboratoriju, kjer opravljate postopke. Glede endometrioze in nosečnosti so mnenja res deljena, vendar večina strokovnjakov meni, da endometrioza ne vpliva na kakovost celic in vgnezditev.
Obstoja pa relevantna raziskava v kateri avtorji menijo da je po 2 neuspelih IVF postopkih indicirana operacija globoke endometrioze – za tako obliko gre namreč pri vas – tudi pri čenskah po 38 letu. Pogovorite se z ginekologom, ki vodi vaše IVF postopke in z embriologom vendar nikar ne obupajte. Uspešnost IVF se povečuje s številom postopkov.