Vprašanje: Mateja

| | Categories: Vprašanja in odgovori

Pozdravljeni!

Stara sem 18 let. Menstruacijo imam od 14 leta dalje, že od samega začetka je bila močna in boleča. Zadnjih 5-6 mesecev so bolečine postale nevzdržne. Zamenjala sem že kar nekaj protibolečinskih tablet, osebni zdravnik pravi, da mi nima več kaj dati, ker mi nič več ne pomaga. Cikel imam na 35-40 dni. Bolečine v spodnjem delu trebuha, slabosti in vrtoglavica se začnejo že 14 dni preden dobim menstruacijo in potem vztrajajo še tisti teden, ko jo imam. Prisotno je še splošno slabo počutje, bolečine v križu, glavoboli. Vsak mesec moram 1-2 dni ostati doma in ne morem v šolo, ker me bolečine čisto ohromijo. Pri ginekologu še nisem bila.
Veliko sem prebrala tudi o endometriozi in me je vse skupaj še bolj prestrašilo, da gre za kaj resnega. Bojim se tudi, da takšne močne bolečine privedejo do neplodnosti, kajti nekoč bi rada imela otroke. Kaj mi svetujete?
Zahvaljujem se za vaš odgovor.
Lep pozdrav, Mateja

doc. dr. Martina Ribič Pucelj odgovarja:

Glede na težave, ki jih navajate, zlasti ker se bolečine stopnjujejo,  tudi endometrioza ni izključena, vendar so možni tudi drugi vzroki. Vsekakor brez natančnega ginekološkega pregleda ne bo šlo.