Spletni izziv #vlozkenamizo 2019

| | Categories: Novice, Objave

Sodite med tiste, ki brez zadržkov govorijo o menstruaciji, ali vam ob tem postane nelagodno? Kaj pa, ko pride tisti teden v mesecu? Če bi se vam takrat ponesreči vsebina torbice stresla po tleh, kaj bi najprej hitro pobrale in skrile? Najbrž ne ključev, denarnice ali robčkov, ampak vložke ali tampone, kajne?

Na žalost je tako, da je za večino družbe menstruacija še vedno nekakšen tabu. Ste se kdaj o tej temi pogovarjale z družino? Malo je takih srečnic, s katerimi so mame brez zadržkov in sproščeno govorile o tem. Od tega, kako mama (ali pa drugi družinski člani) pripravi deklico na prihod menstruacije, pa je odvisno, kako bo ta pozneje sprejemala odraščanje in kakšno mnenje bo imela o lastnem telesu, vplivalo pa bo tudi na njeno samozavest.

Kako pa doživljate denimo pregled pri ginekologu oziroma ginekologinji? Ali mu/ji brez zadrege zaupate svoja vprašanja in morebitne težave ali samo komaj čakate, da bo tisti zoprni pregled minil in se boste lahko oblekle in odšle domov?

Če se težko sproščeno pogovarjamo že o menstruaciji, kako se bomo šele o težavah, povezanih z njo? Vse to vodi v začarani krog.

vlozkenamizo 250x300 - Spletni izziv #vlozkenamizo 2019

Tabu v zvezi z menstruacijo je vsaj delni vzrok za to, da prihaja do zapoznelih in napačnih diagnoz pri endometriozi. V Društvu Endozavest, ki je namenjeno ozaveščanju o endometriozi, si med drugim prizadevamo tudi za to, da bi javnost menstruacijo sprejela kot nekaj običajnega in bi o njej začela sproščeno govoriti. S tem namenom tudi letos, že tretje leto zapored, pripravljamo spletni izziv #vlozkenamizo, s katerim želimo simbolično razbiti tabu v zvezi z menstruacijo in spomniti na to, da menstruacija (in vse, kar je povezano z njo) ni nič sramotnega in predvsem nič, kar bi bilo treba skrivati.

Spletni izziv bo potekal od 1. 3. 2019 do 28. 5. 2019, na ta dan namreč praznujemo svetovni dan menstrualne higiene, na družbenem omrežju Facebook.

Navodila so naslednja: 

  • Na javnem mestu postavite na vidno mesto neuporabljen (zaprt v ovoju) oziroma čist menstrualni pripomoček (vložek, tampon, pralni vložek ali menstrualno skodelico).
  • Prizor fotografirajte po teh pravilih:
  1. S fotografije mora biti jasno razvidno, da je bila posneta na javnem mestu ter da je neuporabljen (zaprt v ovoju) oziroma čist menstrualni pripomoček na vidnem mestu.
  2. Na sliki so lahko razvidne le osebe, ki se strinjajo z javno objavo te fotografije.
  3. Fotografije ne smejo vsebovati neposrednega ali prikritega oglaševanja.

Fotografije z moralno sporno, protizakonito vsebino ali fotografije, ki ne bodo skladne s temi pravili, bodo izbrisane oziroma izključene iz nagradne igre.

  • Sliko javno objavite na svojem Facebook profilu, lahko tudi na Instagramu, kar pa ni pogoj.
  • K objavi slike pripišite: #vlozkenamizo

Za sodelovanje v spletnem izzivu se šteje vsaka fotografija, ki bo ustrezala zgornjim pogojem in bo posneta ter objavljena v času trajanja spletnega izziva. Slik lahko objavite tudi več, a vsak sodelujoči lahko prejme le eno nagrado.

Za več informacij si natančno preberite: Splošni pogoji spletnega izziva #vlozkenamizo

Sodelujte v spletnem izzivu in se potegujte za privlačne nagrade!

Si upate? 🙂