Vprašanje: Petra

| | Categories: Vprašanja in odgovori

Pozdravljeni,

Prosila bi vas za nasvet. Imam dva vprašanja, prvo bom poskusila opisati ozadje.
Imam kronične bolečine v desnem lumbarnem delu hrbtenice, desni ritnici, desni spodnji strani hrbtenice in desni nogi. Postavljen mi je sum na globoko endometriozo v področju spodnjega dela medenice (desna stran presredka, nožnice, mišic in 6 let stara epiziotomija na desni strani). Na MR so ugotovili spremembe tkiva ki naj bi bile preobsežne in pregloboke za le fibrozo. Na konziliju je bilo predlagano zdravljenje z Visanne. Razložili so mi tako: če bodo po uporabi Visanne bolečine izginile pomeni, da res imam endometriozo, potem mi bodo svetovali naprej. Moje vprašanje je: Kakšno je vaše mnenje glede uporabe Visanne za postavljanje endometrioze?

Drugo vprašanje pa se nanaša na bolečine pri pregledu. Zdravnik specijalist katerem sem napotena opravlja pregled grobo, in močno stiska na epiziotomijo, ki je žarišče bolečine. Ostali zdravniki/ce na konziliju pregled opravijo manj boleče, z več sočutnosti do mene. Lokalne anestezije mi zdravnik ne želi dati. Po pregledu me boli desna noga, bolečina se nadaljuje še naslednji dan. Specialist meni, da me tukaj nima kaj boleti. Vprašanje je: Ali mislite da je pri gin. pregledu v mojem slučaju potrebno trpeti močno (veliko močnejšo kot navadni gin. pregled) bolečino in ali ne bi bil smislen pregled pri nevrologu.

Vnaprej se zahvaljujem.
Petra

doc. dr. Martina Ribič Pucelj odgovarja:

Kar so vam svetovali glede Visanne je pravilno. Če je bolečina posledica endometrioze, običajno po uvedbi zdravil, ki zavrejo ciklus, prenehajo.
Nekateri ginekologi imajo res “težko roko” vendar pa lahko s preveč nežnim pregledom spregledamo boleče točke endometrioze.