Vprašanje: Ana

| | Categories: Vprašanja in odgovori

Pozdravljeni,
Stara sem 45 let in imam enega otroka. Ginekologinja mi je postavila diagnozo adenomioza.
Pred letom in pol sem začela imeti čudne cikluse, čeprav sem vse življenje imela vedno zelo redne in točne menstruacije na 28. dan.Trikrat so se mi pojavile krvavitve na 14 dni. Sprva sem menila, da je povezano s stresom in morda celo pred-menopavzo.
Ginekologinja mi je na pregledu (vaginalni ultrazvok) odkrila 2 cisti na obeh jajčnikih (okoli 4 cm). Sprva me je pomirila in mi predpisala tablete Duphaston v upanju, da se bodo ciste razgradile. Čez 6 mesecev je pregled pokazal, da temu ni tako, sicer se niso povečale, vendar pa niso odšle. Zdravnica mi je dejala, da ne bodo odšle same po sebi in naj nadaljujem s tabletami še naprej. Jemljem jih od 10. do 24. dne ciklusa. Menstruacija je spet bolj ali manj točna, ni vmesnih krvavitev, vendar pa imam s temi tabletami kar precej pomislekov. Zredila sem se za 5 kg in predvsem me moti, da zelo slabo spim, že mesece in mesece sem utrujena, težka in slabe volje, v službo pa je seveda treba hodit. Včasih opazim tudi nenormalno potenje ponoči, vendar ne vedno. Tako da mi pomaga, da zvečer nič ne jem. Prsi me zelo bolijo in so se povečale, verjetno zaradi pridobljene teže. Na mamografiji je bilo vse v redu. Toda vse to me moti. Pred dnevi sem bila spet na pregledu, zdravnica pravi, da je klinična slika dobra in da če nimam bolečin, lahko nadaljujemo s tabletami. To me skrbi, ker jaz se ne počutim tako krasno. Dogovorili sva se, da zdaj zmanjšam količino tablet in jemljem 1/2 tabletke. Tudi s prehrano bom pazila, da vidim ali lahko spravim dol kilograme, ker se ne počutim dobro.
Zdravnica pravi, da se z operacijo ne mudi, da pa če se res slabo počutim in če imam bolečine, predlaga operacijo, odstranitev cist in vsaditev “Sterilet Kyleena “? Pa berem na internetu spet o teh stranskih učinkih, o slabih straneh spirale Mirena, ki je predhodnica Kyleena, ta nova različica ima za polovico manjšo dozo progesterona kot Mirena. V čem je torej razlika, da grem na operacijo in potem spet na hormone, ki jih očitno slabo prenašam? S sinom živiva sama in nimam partnerja, odkar sem se ločila, tako da kontracepcija ni neka velika prioriteta v mojem primeru.
Imam boleče menstruacije že vse življenje – prva dva dni je težko, ampak z Lekadoli si pomagam in tista dva dneva nekako prestanem. Včasih, ko pa ni tako hudo, si pomagam z naravnimi metodami. Bolečina dva do tri dni na mesec se da pretrpeti, ampak tole konstanto slabo spanje in razpoloženje, brez energije, napihnjenost in pridobivanje teže, je pa grozno, ker traja vsak dan, ne glede na ciklus. Mene so najbolj ustrašile tiste krvavitve na 14 dni, zato smo celotno zadevo začeli spremljati in zdraviti z Duphastonom, bolečine niso tak problem. Res ne vem, kako naprej. Ozdravitve adenomioze, berem, da ni. Rešitev pride le z odstranitvijo maternice ali pa v menopavzi. Glede na to, da sem menstruacijo dobila zelo mlada pred 12. letom, predvidevam da utegnem že kmalu stopiti v menopavzo. Ali ima smisel operacija in ali bi lahko kako drugače rešili kot s tabletami Duphaston?
Kaj bi se zgodilo, če ne bi jemala ničesar?
Kaj lahko pričakujem od operacije? Kaj če ob operaciji ne vstavim te spirale? A potem spet na tablete?
Hvala v naprej za vaš odgovor.
Ana

doc. dr. Martina Ribič Pucelj odgovarja:

Vaše težave so deloma povezane z leti, torej s perimenopavzo, deloma pa z adenomiozo oziroma s cistami v jajčnikih, za katere ne navajate kakšne narave so: endometriotične ali običajne.
Pri teh letih ni običajno, da bi se odstranjevale ciste v jajčnikih, ampak se priporoča odstranitev jajčnikov. Če se odločite za operacijo je smiselno odstraniti, glede na diagnoze, tako maternico kot jajčnike. S posegom se izognete različnim hormonskim zdravilom in stalnemu spremljanju cist v jajčnikih, lahko pa se pojavijo težave menopavze.
Vstavitev materničnega vložka bo sicer zmanjšala težave, vendar bo potrebno stalno spremljanje cist. Sami se morate odločiti za katerega od predlaganih načinov zdravljenja se boste odločili.
Vsekakor pa odsvetujem zgolj odstranitev cist.