Vprašanje: Milena

| | Categories: Vprašanja in odgovori

Pozdravljeni,

Čaka me že 3. laparoskopija, pri kateri mi bodo odstranili endometriozo.
Zanima me, ali specialisti pri nas (dnevni center za endometriozo) žarišča izrežejo ali požgejo? V tujini se specialisti namreč poslužujejo ti. excision surgery, se pravi, da tkivo povsem izrežejo. V takšnem primeru trdijo tudi, da je zelo malo verjetnosti, da bi se endometrioza ponovila. Nekateri prav zato tudi ne predpisujejo nobene hormonske terapije, kot je to navada pri nas, saj naj ne bi bilo potrebna, če se izreže vse tkivo.
Nekateri ginekologi so mnenja, da endometrioza mine v menopavzi, vendar nekatere ženske pišejo, da to ni res in imajo težave še v pozni starosti. Kakšne so vaše izkušnje?

Hvala za odgovore,
Milena

doc. dr. Martina Ribič Pucelj odgovarja:

Kakšne tehnike trenutno uporabljajo v dnevnem centru ne vem, vendar pa iz odpustnic s katerimi se pacientke oglašajo v moji ambulanti vidim, da uporabljajo obe tehniki. Katero tehniko uporabiti, je odvisno od oblike, obsežnosti in lokacije endometrioze. V primeru, da gre za majhna, povsem površna žarišča je nedvomno učinkovita koagulacija. V primeru večjih in globljih žarišč je priporočljivo izrezanje, tudi sama se odločam odvisno povsem od primera do primera. Sicer pa je potrebno pregledati relavantne članke, ki ne poročajo zgolj o eni sami tehniki, temveč tiste, ki primerjajo dve tehniki na osnovi več relevantnih raziskav. Kolikor mi je znano iz literature, pomembnih razlik med obema tehnikama ni.

Praviloma endometrioza v menopavzi ne napreduje in počasi propade ter ne povzroča težav. Težave so lahko posledica zarastlin, ki jih je povzročila endometrioza, bodisi po operaciji ali zgolj zaradi spremenjene anatomije rodil. Edina oblika endometrioze, ki lahko povzroča težave v menopavzi je globoka infiltrativna endometrioza, zlasti pri ženskah, ki jemljejo hormonsko nadomestno zdravljenje.