Vprašanje: Mija

| | Categories: Vprašanja in odgovori

Pozdravljeni,

Stara sem 28 let in imam enega otroka. Zaradi bolečin pri odvajanju blata, občasnih bolečih krčev med menstuacijo, bolečin med spolnimi odnosi in endometrioma na jajčniku, je ginekologinja posumila na endometriozo. To je bilo marca 2015 in takrat z možem še nisva delala na zanositvi, sva pa imela namen takoj po operaciji. Decembra 2015 sem imela laparoskopijo, kjer so mi diagnosticirali endometriozo jajčnika, endometriozo peritoneja in endometriozo seroze rektosigme. 4 ciklus po laparoskopiji sem naravno zanosila in decembra 2016 rodila. Prvo menstruacijo sem dobila 8 mesecev po porodu, torej jo imam sedaj redno 1 leto. Sedaj se z možem že 8 ciklusov trudiva spet zanositi, a brez uspeha. Dva meseca nazaj sem bila pri ginekologinji, ki je naredila UZ in videla da vse izgleda super. Menstruacije po porodu so bile v glavnem neboleče, pri zadnjih dveh, pa sem imela prvi dan kar boleče krče in začeli sta se s tridnevnim izcedkom, ki je bil najprej rjav, nato zelo temen (skoraj črn) oz. temno rdeč, četrti dan pa se je začela prava menstruacija, ki je bila kar močna.
Sedaj pa ne vem ali naj te izcedke, menstrualne krče prvi dan in močno menstruacijo pripisujem ponovitvi endometrioze ali je morda kaj drugega?
Prosila bi še za nasvet, ali naj se že obrnem na ginekologinjo za podrobnejšo preiskavo ali naj še malo počakam in z možem še naprej poskušava zanositi. Menstruacije imam redne na 26 ali 27 dni, včasih tudi 25.
Malo me že skrbi vse skupaj, ker kar ne uspem zanositi, vsaka menstruacija pa veča možnost ponovitve endometrioze.

Lep pozdrav,
Mija

doc. dr. Martina Ribič Pucelj odgovarja:

Najprej se obrnite na ginekologinjo, ki naj izključi ponovitev endometrioze. Čeprav glede na to, da ste bili noseči in dojili, ja verjetnost ponovitve manjša. Če ne uspetw zanosit v 1 letu, bi morda razmislili o zunaj telesni oploditvi (IVF).