Vprašanje: Maja

| | Categories: Vprašanja in odgovori

Pozdravljeni!
Imam vprašanje v zvezi z zdravilom Visanne. Stara sem 36 let in imam težave z neplodnostjo. Leta 2014 sem imela postopek OBMP (ICSI), dva prenosa zarodkov, do zanositve ni prišlo. Pred tem, sem se trudila naravno zanositi 4 leta. Nato so mi leta 2015 opravili laparokopijo in potrdili endometriozo – dve žarišči na peritoneju. Žarišča so odstranili. Takoj za tem sem šla v nov postopek OBMP in zanosila. Rodila sem prezgodaj v 28 tednu zaradi razpoka mehurjev. Sedaj se že pol leta trudim ponovno zanositi a neuspešno. Imela sem tudi že en prenos zamrznjenih zarodkov, neuspešno.
Zanima me, ali je za neplodnost lahko vzrok ponovitev endometrioze in ali bi jemanje zdravila Visanne povečalo možnost zanositve? Koliko časa bi ga morala jemati?

Za odgovor se vam zahvaljujem in vas lepo pozdravljam,
Maja.

doc. dr. Martina Ribič Pucelj odgovarja:

Minimalna endometrioza je lahko vzrok za neplodnost, vendar so mnenja o tem ali kirurška odstranitev izboljša možnost zanositve deljena. Zdravilo Visanne preprečuje ponovitev endometrioze in lajša bolečine, ni pa dokazov in raziskav, ki bi vplivale na neplodnost. Visanne se jemlje vsaj 6 mesecev, nobenih negativnih učinkov na druge organe pa nima tudi jemanje do 2 let.