Vprašanje: Sanja

| | Categories: Vprašanja in odgovori

Pozdravljeni,

stara sem 31 let, nimam otrok in jih tudi ne načrtujem.
Od svojega 18. leta sem 7 let jemala kontracepcijske tablete, pred tem nisem imela ob menstruaciji nobenih težav, z jemanjem pa so se pojavile boleče menstruacije, kontrolni UZ pa so bili vedno O. K.
Leto in pol po prenehanju jemanja KT se je ob bolečih menstruacijah z vročino pojavila cista v levem jajčniku. Ker je rasla, sem bila napotena na operacijo, med katero so odkrili endometriozo. In sicer: ugotovljene obsežne zarastline male medenice in več žarišč pelvične endometrioze – žarišča na mehurju in trebušni steni (levo in desno), sakrouterinem ligamentu (karkoli je že to?) ter desnem jajčniku so požgali, cisto levega jajčnika odstranili, zgornji abdomen je bil O. K.
Nato sem pol leta jemala Visanne, pol leta po prenehanju jemanja pa se je endometrioza ponovila. Stanje je zdaj naslednje: znova cista v levem jajčniku 3 × 2 cm – v tesnem stiku z maternico in sigmo (ne raste več zaradi KT), endo UZ do globine 23 cm je O. K. – več ni bilo možno pregledati zaradi morebitnih večjih zarastlin, med vagino (v tesnem stiku) in rektumom (od rektuma omejeno z maščevjem) nodus 2 × 2 cm, sigma strukturno (kronično vnetno) spremenjena z zadebelitvami stene do 6 mm (lumen na več mestih ni viden, širine stenoz ni možno oceniti) ter zadebeljena stena rektuma stenoze dolžine vsaj 13 mm, manjši fokusi možni tudi v predelu stenoz na sigmi, ozko črevo O. K. – izvidi magnetne resonance s kontrastom.
Trenutno sem že od ponovitve ciste na terapiji s Cerazette (2,5 leta), ob katerih ni menstruacije in bolečin (na splošno, ob odvajanju, ob odnosih, razen zelo redko kakšnega krča laično rečeno v danki ali občasno kakšen dan bolečine v predelu jajčnikov in težav v vetrovi – nisem na dieti, jem vse, kar se mi zahoče, sem zelo sladkosneda, kadim ne, tudi kave ne pijem, alkohol pa zelo redko kakšen kozarček ob kakšni priložnosti). Prav tako nimam težav z odvajanjem (od dva- do trikrat na dan), redno pijem tudi donat (vsako jutro). Vsakih pol leta pa imam kontrolni vaginalni UZ in tudi UZ abdomna.
Za zdaj se operacija ne načrtuje, zaradi česar sem si po eni strani oddahnila, ker me je zelo strah operacije črevesja, četudi se zavedam, da bo treba nekoč vse skupaj sčistiti. Po drugi strani pa me skrbi, kakšne so možnosti, da pride, poleg morebitne nevarnosti zapore črevesja ali kakšne fistule, do kakšne nepopravljive škode. Kaj menite glede na vaše izkušnje? Zanima me še, ali obstaja kakšna nevarnost, da bi cista počila, in pa, ali zaradi vseh teh sprememb tkiv obstaja kakšna nevarnost pojava raka?

Za vaše mnenje se vam vnaprej iskreno zahvaljujem.

Lep pozdrav,

Sanja.

doc. dr. Martina Ribič Pucelj odgovarja:

Po izvidih, ki jih prilagate, operacija črevesja ni potrebna. Cerazette so ustrezna terapija, zlasti ker nimate posebnih težav, in tudi na podlagi priloženih izvidov ni nevarnosti zapletov glede črevesja. Do kakšne mere je prizadeto črevo, pa bi bolj kot magnetna resonanca pojasnil endorektalni ultrazvok. Preiskavo izvajajo v Diagnostičnem centru na Bledu.