28. maj – svetovni dan menstrualne higiene

| | Categories: Novice

28. maj je svetovni dan menstrualne higiene. To je postal leta 2014 na predlog nemške organizacije WASH (WAter, Sanitation, Higiene), ki se zavzema za enakopraven dostop do vode, sanitarij in higienskih izdelkov. Njen namen je podirati menstrualni tabu in odkrito spregovoriti o menstruaciji ter spodbujati ozaveščanje o pomenu enakih možnosti za ustrezno higieno v času menstruacije, saj to pomembno vpliva na enakopravnost deklet in žensk v družbi.

Menstruacija je naraven proces pri vseh ženskah v rodnem obdobju. Prva menstruacija se pojavi v starosti od 11 do 14 let. Menstrualni ciklus se konča v menopavzi pri starosti okoli 50 let.

28. maj ni izbran naključno. Maj je peti mesec v letu in predstavlja pet dni na mesec, kolikor v povprečju traja menstruacija, 28 pa predstavlja povprečno število dni mesečnega ciklusa.

KAKŠNE HIGIENSKE MENSTRUALNE PRIPOMOČKE PA TI UPORABLJAŠ?

Ali so to higienski vložki, tamponi, menstrualna skodelica ali mogoče pralni vložki? Kaj ti je najpomembneje pri izbiri menstrualnih pripomočkov?

Izpolni kratko anketo, ki te lahko pripelje do nagrade – menstrualne skodelice, ki jo podarja spletna trgovinica Herbas.

   herbas logo trgovina1 300x171 - 28. maj - svetovni dan menstrualne higiene iriscup menstrualna skodelica 255x300 - 28. maj - svetovni dan menstrualne higiene

Nagradna igra bo potekala od 28. 5. 2017 do 11. 6. 2017.

Za sodelovanje v nagradni igri morate v celoti izpolniti anketni vprašalnik do katerega lahko dostopate tukaj.

Za več informacij si natančno preberite: Splošni pogoji nagradne igre: Kakšne menstrualne higienske pripomočke pa ti uporabljaš?

(NE)DOSTOPNOST DO USTREZNE HIGIENE V ČASU MENSTRUACIJE

Danes si ženske v zahodnem svetu menstruacije ne znamo predstavljati brez higienskih pripomočkov. Po svetu pa je še vedno velika težava nedostopnost ali težja dostopnost do vode, ustreznih sanitarij in higienskih pripomočkov.

Nedostopnost do ustrezne higiene v času menstruacije predstavlja tudi visok davek na menstrualne higienske pripomočke. V Sloveniji za higienske vložke in tampone velja višja stopnja DDV, 22%, kar za ženske pomeni velik strošek. Ženska povprečno ob vsaki menstruaciji porabi tri pakiranja vložkov (v klasičnem paketu po deset vložkov) in za to odšteje okoli deset evrov na menstruacijo. Marca 2016 je bila vložena pobuda za znižanje davčne stopnje, vendar so jo maja 2016 zavrnili.

Shecup hand1 260x300 - 28. maj - svetovni dan menstrualne higiene

V nekaterih državah Evropske unije so po številnih protestih organizacij za pravice žensk, da je treba ženske higienske pripomočke obravnavati kot nujne dobrine, že znižali davčno stopnjo. Za zdaj ima ničelno stopnjo na sanitarne izdelke le Irska, peticijo za ničelni davek pa je lani v Veliki Britaniji podpisalo več kot 300.000 ljudi.

V društvu si želimo spregovoriti o vseh težavah, ki spremljajo menstruacijo, zato si bomo prizadevale tudi za znižanje davka.

O MENSTRUALNEM TABUJU

Po svetu menstruacija še vedno velja kot nekaj sramotnega, nečistega. Deklicam v času menstruacije ni dovoljeno hoditi v šolo, živeti doma, se dotikati in jesti določene hrane. Naj poudarimo, da se to ne dogaja samo v državah daleč stran od naših oči in ušes, temveč tudi pri nas. Kako močen je menstrualni tabu pri nas, je pokazal tudi odziv na naš dogodek Menstruacija ob kavi

Ta pa pomembno vpliva na prepoznavanje in razumevanje endometrioze ter družbenega odnosa do nas, žensk s to boleznijo. V društvu se trudimo podirati menstrualni tabu in o tem opozarjati vsak dan. V marcu smo pripravile izziv #vlozkenamizo, s katerim smo želele spodbuditi pojavljanje higienskih pripomočkov v javnosti, saj se ti še vedno skrivajo. Pripravile smo tudi delavnico Menstruacija ob kavi, ki poteka po večjih krajih po Sloveniji. Druga delavnica, posvečena svetovnemu dnevu menstrualne higiene, bo v ponedeljek, 29. maja 2017, ob 17. uri v Cerknici in soboto, 3. junija 2017, ob 10. uri v Novi Gorici. 

ZGODBA O PRVI MENSTRUACIJI

Za konec pa vas še enkrat vabimo, da sodelujete v blogu Laure Radešić, dipl. soc. del., ki zbira Zgodbe o prvi menstruaciji