Vprašanje: Vida

| | Categories: Vprašanja in odgovori

Pozdravljeni,

leta 2014 so mi z laparoskopijo diagnosticirali globoko infiltrativno endometriozo (cista na levem jajčniku premera 4 cm, odebeljena stena maternice, žarišča na črevesju …). Opravljen je bil tudi endoultrazvok na Bledu. Velikih težav zaradi bolezni nisem imela, razen bolečin prva dva dneva menstruacije ter občasne napihnjenosti in občasnih težav s prebavo, ampak v mejah, da ni bilo tako zelo moteče, zato se tudi nisem odločila za operacijo. Z zanositvijo na srečo nisem imela nobenih problemov, saj sem marca 2015 rodila zdravo punčko. Od njenega sedmega meseca jemljem kontracepcijske tablete Cerazette in tako že od oktobra 2015 nimam menstruacije.

V nedeljo, 5. 3. 2017, sem bila v Ljubljani na vašem predavanju, kjer ste omenili priporočilo, da se po šestih mesecih jemanja te kontracepcije naredi prekinitev. Ne vem, ali sem popolnoma pravilno razumela, in vas sprašujem, ali bi morala za nekaj časa narediti pavzo s kontracepcijo. Naj še omenim, da je najin načrt konec leta ponovno poskusiti z zanositvijo … tako da načrtujem jemanje kontracepcije do maja, nato pa nekaj mesecev pavze, da se telo prečisti …

Torej za v prihodnje, ali je treba po šestih mesecih jemanja kontracepcije narediti premor?

Lep pozdrav,

Vida

doc. dr. Martina Ribič Pucelj odgovarja:

Pravilno, da se niste odločili za operacijo endometrioze, ki vam ne povzroča posebnih težav niti neplodnosti. Vsekakor lahko jemljete Cerazette neprekinjeno vse do načrtovane zanositve in zanositev je možna takoj po prenehanju, pavza ni potrebna.

Šestmesečno jemanje priporočamo zgolj pri ženskah, pri katerih sumimo na endometriozo, ki je ne moremo dokazati. Če omenjeno zdravljenje ni učinkovito, je indicirana laparoskopija za ugotovitev vzroka za bolečine.