Vprašanje: Julija

| | Categories: Vprašanja in odgovori

Pozdravljeni,

sem mama treh otrok. Po porodih so se začele težave z bolečinami v kosteh v predelu medenice, križa in kolkov. Bolečine so bile izrazitejše po preboleli angini. Osebni zdravnik je menil, da gre za revmatsko obolenje, s čimer pa se ni strinjal revmatolog. Zaradi neznosnih bolečin (poleg omenjenih tudi v trebuhu) sem bila laparoskopsko operirana. Diagnoze: endometrioza levega jajčnika, pelvialgija, endometrioza pelvičnega peritoneja. Postavljen je bil tudi sum na adenomiozo. Ginekolog je omenil, da imam povečano maternico, na pregledu črevesja zaradi enkratne krvavitve na blatu (v času menstruacije) pa je zdravnik rekel, da imam maternico obrnjeno nazaj, v križ. Po operaciji sem se zdravila s tabletami visanne in dabroston. Jemanje obeh zdravil sem prekinila zaradi zelo slabega počutja, glavobolov in nihanja razpoloženja. Težave z bolečinami v kosteh kolkov, križa in medenice so nekako ciklične; so obdobja, ko ne boli, in obdobja, ko ne morem niti hoditi. Enkrat so se te bolečine preselile v roke (komolec, dlani, prsti). Simptomi so bili podobni revmatskim obolenjem, vendar diagnoza ni bila postavljena. Z osebnim zdravnikom sva dogovorjena, da ob bolečinah vzamem tablete arcoxia. Revmatolog meni, da so težave s sklepi povezane z ginekološkimi težavami, endometriozo in bazedovko. Ščitnica je bila zdravljena s terapijo z radiojodom. Moje menstruacije so že od začetka zelo močne in boleče, zato sem velikokrat slabokrvna. Približno leto sem bolj pozorna na bolečine v kosteh in opažam, da se začnejo kakšen teden pred menstruacijo, med menstruacijo zelo boli in še kakšen teden po menstruaciji. Menstruacije nikoli niso bile redne. Pred nosečnostjo sem imela laparo- in histeroskopijo, kjer endometrioza ni bila potrjena.
Skratka, imam tri zdrave otroke in nimam želje po zanositvi oziroma da bi jih imela še več. Želim si, da bi lahko bila brez teh groznih bolečin, ki mi slabijo kakovost življenja in me včasih spravljajo v obup.
Imate mogoče kakšne izkušnje, da so bolečine v kosteh, predvsem kolkov, medenice in križa, res povezane z endometriozo?

S spoštovanjem,

Julija

doc. dr. Martina Ribič Pucelj odgovarja:

Niti v literaturi niti po mojih izkušnjah endometrioza ni vzrok za bolečine v kosteh ali sklepih, zlasti če je bila z laparoskopijo izključena.

Niste navedli, ali so bolečine ob jemanju hormonskih zdravil prenehale. Vsekakor bo treba vzrok iskati drugje, včasih je pot do diagnoze dolga. morda bi se obrnili še na ortopeda. Revmatolog žal nima znanja o endometriozi, vendar pa iz izkušenj vem, da specialisti, ki ne najdejo vzroka težav, pacientke usmerjajo kar h ginekologom.