Endometrioza v oddajah “Zdravje je!”

| | Categories: Objave

Na novomeški televiziji Vaš kanal sta bili aprila 2016 predvajani dve oddaji »Zdravje je!«, v katerih je gostovala doc. dr. Martina Ribič Pucelj, dr. med., strokovna sodelavka in častna članica našega društva.

V prvi oddaji »Ženska in njeno zdravje« je bil govor o splošnem zdravju žensk.

Celostno zdravje žensk lahko razdelimo v tri obdobja: dobo odraščanja – adolescenca (do 19. leta), dobo plodnosti (od 19. do 49. leta), ki se konča v menopavzi. Vsako obdobje ima svoje značilnosti – predvsem v skrbi za zdravje kot tudi nekaterih bolezenskih spremembah, ki so specifične za ta obdobja.

V Sloveniji je veliko narejenega na področju ozaveščanja mladostnic na ginekološkem področju, a vendar je to večinoma usmerjeno samo v varno spolnost, uporabo ustrezne kontracepcije in preprečevanje nezaželenih nosečnosti. Pri tem imajo veliko vlogo šole in starši. Menstruacija nastopi med 11. in 12. letom, redko pa se pojavi tudi prezgodnja (pred 9. letom) ali prepozna (po 16. letu) menstruacija.

Pri ženskah v rodnem obdobju je velik poudarek na rednih ginekoloških pregledih, vendar jih vse ženske ne opravljajo redno. Bris materničnega vratu je možno opraviti vsaka tri leta, če je ta normalen. Ta možnost je pripomogla k zmanjšanju pojavnosti raka na materičnem vratu. Delno je k temu pripomogel program Zora, delno pa so se tudi ginekologi sami angažirali in vabijo svoje pacientke na preglede. Ženske se vse pozneje odločajo za prvi porod, čeprav naj bi bila optimalna starost za prvega otroka 25 let. Starost ženske ob prvem porodu se je zvišala za 3 leta – na to vplivajo socialno-ekonomski razlogi, študij, stanovanja – vse to pripomore k temu, da se ženske za porod odločajo pozneje. Velika težava v tem obdobju je tudi neplodnost (pri obeh spolih!) – pri tem se velikokrat zgodi, da se pozornost usmeri samo v žensko, pri kateri so raziskave veliko težje kot pri moškem.

Druga oddaja »Endometrioza« pa je bila namenjena izključno tej bolezni. Obvezen ogled za vse, ki si želite izvedeti kaj več o endometriozi!